Mersin’in Yenişehir ilçesinde ve Hz. Muğdat Camii’nin yakınlarında yer alan Mersin Arkeoloji Müzesi, Mersin’in zengin ve köklü tarihini daha yakından keşfetmek isteyenler için ideal keşif duraklarından biri. Son derece geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan müze, aslında ilk olarak 1978 yılında Eski Halkevi binasında kurulmuş. Burada 1991 ve 2001 yıllarında yenileme çalışmasından geçirilmiş. Günümüzdeki modern binasına ise 18 Mayıs 2017 tarihinde geçiş yapmış. İki katlı çağdaş müze binası, geçmiş uygarlıkların izlerini daha etkileyici bir deneyimle sunmak amacıyla tasarlanmış. Binanın içinde sergi salonları, geçici sergi alanları, kütüphane, hediyelik eşya reyonu, çocuk oyun alanı ve kafeterya bulunuyor.
Mersin Arkeoloji Müzesi çatısı altında toplamda 1435 eser ve 32 bin 464 adet arkeolojik, etnografik eser, sikke ve mühür sergileniyor. Müzenin giriş katında, tarih öncesi çağlardan başlayarak kronolojik bir düzenle ilerleyen eserleri görebiliyorsunuz. Neolitik Dönem’den Osmanlı dönemine kadar uzanan sürece dair görsel ve tarihi eserler, tam da burada bulunuyor. Müzenin alt katında ise Cilalı Taş Devri’ne ait konut replikası, antik dönemde zeytinyağı üretim sürecini canlandıran interaktif bir alan, amforaların sergilendiği su altı manzarası gibi etkileyici dioramalar yer alıyor. Üst katta da Mersin yöresine ait Soli, Elaiussa Sebaste, Yumuktepe gibi antik kentlerden çıkarılmış eserler teşhir ediliyor.
Müzenin etnografya bölümü, Yörük kültürünü ve Mersin’in yerel yaşam tarzını yansıtan objelerle zenginleştirilmiş. Yumuktepe yakınında bulunan Huğ Evi’nin replikası da burada. Ayrıca, Bozyazı’da gün yüzüne çıkarılmış olan ve Helenistik Dönem’e tarihlenen Nagidos yazıtı gibi kıymetli eserleri de burada görebiliyorsunuz. Müzenin içinde, çocuklar için tasarlanmış arkeopark uygulamaları da yer alıyor. Mersin Arkeoloji Müzesi’ne girişler ücretli, ancak girişte MüzeKart geçiyor.