Mersin’in Silifke ilçesinin merkezinin kuzeyinde bulunan Uzuncaburç Antik Kenti, Hellenistik ve Roma dönemlerinin izlerini taşıyan ve antik dönemde “Diokaesareia” olarak bilinen önemli bir kent. Hellenistik Dönem’de Olba Krallığı’nın ibadet merkezi olan yerleşim yeri, Roma İmparatoru Vespasianus döneminde (M.S. 72) Olba’dan ayrılarak kendi adına para basabilen özerk bir şehir haline gelmiş. Günümüzde iyi korunmuş yapılarıyla dikkat çekiyor hem tarihi zenginliği hem de arkeolojik değeriyle ön plana çıkıyor.
Uzuncaburç Antik Kenti’ndeki en önemli yapılardan biri, Zeus Olbios Tapınağı. M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu tapınak, Korint tarzında 36 sütunla çevrili peripteros planına sahip. Seleukoslar döneminde inşa edilen yapı, Roma döneminde de kullanılmaya devam edilmiş. Hatta Hristiyanlık döneminde kiliseye dönüştürülmüş. Tapınağın hemen önünde, heybetli Korint sütunlarıyla dikkat çeken ve 1. yüzyıla tarihlenen Tören Kapısı bulunuyor. Bu kapının, kentte gerçekleştirilen törenlerin görkemli giriş noktası olduğu biliniyor.
Uzuncaburç’un en ikonik yapılarından bir diğeri, adını aldığı Hellenistik Kule. 16x13x23 metre boyutlarındaki bu beş katlı yapı, şehrin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan bir savunma kulesi olarak tasarlanmış. Aynı zamanda, halkın sığınabileceği bir alan olarak da kullanılmış. Geçirdiği bir yangın sonrası ağır hasarlar aldığı için M.S. 3. yüzyılda onarılmış ve ilerleyen süreçte şehrin sembolü haline gelmiş.
Antik kentte, M.S. 1. yüzyılda inşa edilen ve 6 metre yüksekliğindeki Tyche Tapınağı da bulunuyor. Kentin soylularından Oppius ve Kyria tarafından kente hediye edilen tapınak, tanrıların şansını temsilen inşa edilmiş. Kentin kuzeydoğusunda yer alan ve yaklaşık 17 metre yüksekliğinde olan Hellenistik Anıt Mezar’ın ise Seleukoslar ya da Olba Krallığı yöneticilerinden birine ait olduğu tahmin ediliyor. Dor düzeninde yapılmış bu mezar, bölgedeki tek örnek olması açısından son derece kıymetli. Sözünü ettiğimiz tüm bu tarihi yapılar, Uzuncaburç’un hem dini hem de kültürel açıdan önemli bir merkez olduğunu kanıtlar nitelikte. Uzuncaburç Antik Kenti’ne girişler ücretli. Ancak MüzeKart’ınız varsa ören yerine ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.