Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin’in merkezini oluşturan İçel’de, Atatürk Caddesi üzerinde yer alan iki katlı bir yapı. Kentte Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan en önemli kültür miraslarından biri olarak görülen tarihi bina, 20 Ocak - 2 Şubat 1925 tarihleri arasında Mersin’i ziyaret eden Atatürk’ü ve eşi Latife Hanım’ı 11 gün boyunca ağırlamış. Aslında bu yapı, ilk olarak 1897 yılında Almanya’nın Mersin Konsolosu Bay Christman tarafından Mavromati ailesinden bir kadınla evlenmesinin ardından bizzat konaklamak amacıyla inşa edilmiş. Hatta bu dönemde Krisman (Krizman) Konağı olarak adlandırılıyormuş. 1972 yılına kadar Tahinci ailesinin mülkiyetinde kalan konak, 1972-1976 yılları arasında Toros Koleji’ne dönüştürülmüş. Nihayetinde, 1980 yılında kamulaştırılarak Kültür Bakanlığı’na devredilmiş. Bu sayede de 12 Ekim 1992 tarihinde resmi olarak Atatürk Evi ve Müzesi madıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış.
Düzgün kesme taş işçiliği ve mimari detaylarıyla sivil mimarinin en iyi örneklerinden birini oluşturan konağın bahçesinde, bir zamanlar bir hamam varmış. Günümüze kadar ulaşamasa da, izlerini hâlen görmek mümkün. Alt katı “Fotoğraflarla ve Belgelerle Atatürk Müzesi” olarak düzenlenmiş olan konak, ilçenin turistik açıdan en çok ilgi gören durakları arasında. Bu katta Atatürk’ün Mersin ziyaretinde çekilmiş fotoğrafları ve Anıtkabir’den getirilen kişisel eşyaları sergileniyor. Bornoz, gömlek, çatal, bıçak, kaşık gibi eşyaların yanı sıra; Tarsuslu Mehmet ve Belkız Akçora ailesi ile Taki Aleksioğlu’nun bağışladığı çeşitli objeler de burada bulunuyor.
Konağın üst katı da etnografik eserler için ayrılmış. Yedi odalı üst katın iki odası yatak odası, biri çalışma odası, dördü de oturma odası olarak tasarlanmış. Kat girişinde Kuva-yi Milliye’ye ayrılan köşeyi de incelemeyi unutmayın. Burada, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarındaki mücadelesini anlatan görseller ve belgeler sergileniyor. Yaz döneminde 09:00-19:00, kış döneminde ise 08:30-17:30 saatleri arasında ve haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz müzeye girişler tamamen ücretsiz.