Anadolu’nun en özgün ve etkileyici yapılarından biri olan Side Antik Tiyatrosu, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesindeki Side Antik Kenti'nin tam kalbinde. Antik kentin üzerinde bulunduğu yarımadanın daraldığı noktada ziyaretçilerini bekliyor. Helenistik ve Roma mimarisinin çok etkileyici bir sentezini sunan yapı, M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş. Yaklaşık 15 bin kişilik kapasitesiyle, döneminin en büyük yapılarından biri olma özelliğini taşıyor.
Side Antik Tiyatrosu’nun inşa tekniği, onu diğer Roma tiyatrolarından ayıran en belirgin özelliklerin başında geliyor. Çoğu antik tiyatro tepe yamaçlarına yaslanarak inşa edilirken, Side Tiyatrosu’nda yamaca dayandırılan bölümün çok daha kısıtlı olduğunu görüyoruz. Tiyatronun diğer kısımları ise tonozlar ve kemerler üzerinde yükseltilmiş. Üç katlı sahne binası zengin mimari süslemeleriyle herkesi kendine hayran bırakırken, birinci kattaki Dionysos Frizi de yapının kültür ve sanatla kurduğu kuvvetli ilişkiyi bir kez daha gözler önüne seriyor.
M.S. 5. ve 6. yüzyıllarda Bizans İmparatorluğu tarafından açık hava kilisesi olarak kullanılan tiyatronun içine şapeller ilave edilmiş. Erken Hristiyanlık dönemi boyunca da kutsal bir mekan olarak kullanılmıştır. Tiyatronun orkestra bölümünün Geç Roma Dönemi'nde gladyatör dövüşleri ve vahşi hayvan mücadeleleri için bir arena olarak kullanıldığını da biliyoruz. Kısacası, Side Antik Tiyatrosu’nun hem uzun ve zengin bir tarihçesi var.
1947 yılında başlatılan kazı çalışmalarıyla orijinal ihtişamını yeniden gün yüzüne çıkarılan Side Antik Tiyatrosu, günümüzde de konserler gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Roma İmparatorluğu’nun ihtişamını ve antik Side’nin kültürel zenginliğini yansıtan kadim yapı, sizi de hem mimari yapısıyla hem de tarihiyle büyüleyebilir. Side Antik Kenti’ni haftanın her günü belirli saatler aralığında ziyaret edebilirsiniz. Girişte MüzeKart geçiyor.