Antalya’nın Kaş ilçesi sınırları içinde ve Kaş ile Kekova arasında kalan Sıcak (Sıçak) Yarımadası üzerinde yer alan Aperlai Antik Kenti, küçük bir Likya liman kenti. Günümüzde antik kenti gezmek için hem karadan hem denizden ulaşım sağlamak mümkün ama iki yolun da belli başlı zorlukları var. Kaş’tan kalkan tüm tekne turlarında bu kentin civarına uğranması şart değil. Bu sebeple ya buraya da uğrayan bir tur bulmanız ya da şahsi olarak tekne kiralamanız gerekiyor. Karadan ulaşım sağlamak istediğiniz takdirde de uzun ve zorlu bir parkurdan ilerleyeceğiniz bir yürüyüşü göze almanız gerektiğini belirtelim.
Aperlai Antik Kenti’nde M.Ö. 5. ve 4. yüzyıla tarihlenmiş Likçe gümüş sikkeler bulunmuş. Bunlar, kentin Likya Birliği’nin kuruluşundan önce de var olduğunu gösteriyor. Kentin ismi de orijinal Luwi dilinde “Aprillai” olarak geçiyor ve Plinius, Ptolemaios ve Hierokles gibi geç dönem tarihçilerin eserlerinde de ismine rastlanmış. Aperlai Antik Kenti, Likya Birliği’nin görkemli kentlerine kıyasla daha mütevazı bir tarihçeye sahip. Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde de belirtildiği üzere, 16. yüzyıl civarında tümüyle terk edilmiş ve yalnızca birkaç ailenin yaşadığı korunaklı bir liman olarak varlığını sürdürmüş. Likya Birliği zamanından kalan sikkelere de ulaşılmış olan kent, Roma hakimiyeti altındaki diğer Likya şehirleri gibi yalnızca III. Gordianus döneminde sikke basma yetkisine sahipmiş.
Aperlai Antik Kenti’nin kalıntılarının birçoğu, günümüzde sular altında. Keza tekne turlarında da bu bölgeye sıklıkla uğranmasının temel nedenlerinden birisi bu. Karadaki kalıntılar da özellikle körfezin kuzey tarafına, denize inen tepenin eteklerine yayılıyor. Surların, savunma kulesinin, kente girişi sağlayan kapının ve Roma döneminde inşa edilmiş hamamların kalıntılarını bugün de görmek mümkün. Akropolün iki köşesinde iki küçük Bizans kilisesinin kalıntıları da mevcut. Nekropol bölgesinde de Likya lahitleri yer alıyor.