İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan semtlerinden Balat'ta bulunan Monologlar Müzesi, inovatif bir tiyatro deneyimi sunan bir proje sonucunda kente kazandırıldı. Üç sezon boyunca Yuvakimyon Rum Kız Lisesi’nde faaliyet gösteren proje, ilerleyen süreçte Balat’tın Mürselpaşa Caddesi’nde bulunan yeni mekanına geçiş yaptı. Monologlar Müzesi, yalnızca bir tiyatro sahnesi değil, aynı zamanda bir duygular ve öyküler müzesi olarak tasarlanmış. Alışık olduğumuzdan daha farklı, sıra dışı bir tiyatro deneyimi vadediyor.
Tüm performansların aynı anda başlayıp aynı anda sona erdiği Monologlar Müzesi’nde, her oyunun ve karakterin birbiriyle etkileşim içinde olduğu, hayatın içindeki farklı sesleri bir araya getiren kakafonik bir atmosfere tanıklık ediyoruz. Balat’ın tarihi dokusunu ve kendine has atmosferini yansıtan oyunlarda, izleyiciler de işlenen hikayelerin bir parçası haline geliyor. Ziyaretçiler, müzede sergilenen yedi monoloğun dört tanesini seçerek deneyimleyebiliyor. Ancak arzu ederseniz diğerlerine de kısaca göz atmanız mümkün.
Her odasında farklı bir hikaye anlatan Monologlar Müzesi, tiyatroyu klasik sahne anlayışından uzaklaştırarak izleyicilerle daha kişisel ve yakın bir bağ kurmayı hedefliyor. Bu bağlamda, müzede oyunları izlerken semtin tarihi sokaklarında geziyor gibi hissedebiliyorsunuz. Müzeden çıktığınızda da yine bu sokakları adımlayacağınız için, deneyim sahneden sonra gerçek hayatta da devam ediyor.
Monologlar Müzesi’nin yaratıcılarından biri olan ödüllü yönetmen Ahmet Sami Özbudak, bu proje için genç yazarlarla birlikte çalışmış. Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında başlayan Monologlar Müzesi, aslında ilk etapta yalnızca birkaç günlük bir performans olarak planlanmış. Ancak izleyicilerin gösterdiği yoğun ilgi sayesinde yedinci sezonunu devirmiş durumda. Ermenice, İngilizce, Almanca ve Fransızca oyunlar da sahnelenen müze, Balat’ın tarih boyunca pek çok farklı millet ve kültüre ev sahipliği yapmış olmasını yansıtıyor. Dili bilmeyen izleyiciler, oyuncuların performansları sayesinde hikayenin özünü kavrayabiliyorlar.