İsmini Makedonya’nın Ohri kasabasından, yani kurucularının geldikleri yerden alan Ahrida Sinagogu, günümüzde Balat semtinin Kürkçü Çeşme Sokağı’nda bulunuyor. 1693 yılına tarihlenen bir ferman, bize bu tarihi yapının İstanbul’un fethinden önce var olduğunu gösteriyor. Ahrida Sinagogu, Balat’ta bulunan sinagoglar içinde en görkemli olanı. 24 Temmuz 1660’da gerçekleşen Büyük İstanbul Yangını esnasında çok ciddi ölçüde harap olsa da bundan 34 yıl sonra kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçirilmiş. Kısmi tadilat çalışmaları 1709-1955 yılları arasında da dönem dönem devam etmiş. Tahminlere göre, bugünkü Ahrida Sinagogu, geçmişte burada yan yana durduğu düşünülen Romaniyot ve Sefarad sinagoglarının aralarındaki duvarın yıkılması sonucu birleşmeleriyle oluşmuş. Ancak bu bilgi hâlen kesin değil.
Ahrida Sinagogu’nun avlusunda yer alan kitabe, bize bu yapının 1992 yılında tekrar restore edildiğini gösteriyor. Sinagogda yer alan ve teva olarak adlandırılan Tevrat okuma kürsüsü, bir geminin pruvasına benzeyecek şekilde inşa edilmiş. Bazıları bu tercihin Nuh’un Gemisi’ne bir gönderme olduğunu, bazıları da İspanya’dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına gelen Sefaradları taşıyan kadırgaları simgelediğini düşünüyor.
Ahrida Sinagogu 18 Mayıs 1877 tarihinde; yani Osmanlı-Rusya savaşının, diğer ismiyle 93 Harbi’nin sürdüğü esnada, Osmanlı ordusunun savaştan galip ayrılması için gerçekleştirilen bir dua törenine de ev sahipliği yapmış. Bu törene Sadrazam İbrahim Edhem Paşa’nın da katıldığı biliniyor. Sinagog, 1987 yılından bu yana Korunması Gereken Kültür Varlıkları Listesi’nde yer alıyor.