Sinop’u her birimiz eşsiz doğasıyla, zengin tarihi mirasıyla ve ülkemizin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun’a ev sahipliği yapmasıyla tanıyoruz. Peki, Sinop ile Kastamonu’nun aynı zamanda bir kaya mezarı bölgesini de içinde barındırdığını biliyor muydunuz? Sinop’un Boyabat ilçesine bağlı Salar Köyü de bu bölgeye dahil olan yerleşim yerlerinden biri. Salar Köyü’nde bulunan kaya mezarı da her ne kadar turistik açıdan hak ettiği değeri henüz yeterince görememiş olsa da, çok ilgi ve dikkat çekici bir yapı. Boyabat Kastamonu karayolunun 15. kilometresinde bulunan kaya mezarına ulaşmak için karayolundan Salar Köyü yoluna sapılması ve biraz daha ilerlenmesi yeterli. Köy merkezinin doğusundaki bir kalker kayanın üzerinde bulunan mezar, Gökırmak Ovası’nın manzarasını da gören bir noktada yer alıyor.
Salar Köyü Kaya Mezarı kalker kayanın yüzeyleri düzeltilerek inşa edilmiş. Ana kayanın gövdesi oyularak giriş bölümü açılmış ve öne üç sütun inşa edilmiş. Giriş bölümünün arkasında da dikdörtgen formundaki mezar odası, onun içinde de bir kline yer alıyor. Kirişin üzerindeki üçgen alınlığın ortasına dikkatle baktığınızda, ayaklarını öne doğru uzatmış bir aslan kabartmasını da seçebiliyorsunuz. Salar Köyü Kaya Mezarı Paflagonyalılar döneminde inşa edilmiş. M.Ö. 7. yüzyıldan beri aynı yerde durmasına rağmen hâlen çok iyi durumda ve turistik açıdan daha görünür olmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar da devam ediyor.
Boyu yaklaşık 10 metreye, yüksekliği de 5 metreye ulaşan Salar Köyü Kaya Mezarı’nın çevresinde basamaklı bir tünel mevcut. Halk arasında ismi “Şeytan Basamakları” olarak kalmış olan bu merdivenler, burada çok eski bir yerleşim yerinin varlığını doğruluyor. Keza mezarın çevresinde bulunan kaya işlemeleri de yerleşimi gösteren ipuçları arasında. Eğer yolunuz Boyabat’a düşerse kaya mezarını da yakından inceleme fırsatını kaçırmayın, deriz.