İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk semtinde ve Bağlarbaşı Korusu’nun içinde yer alan Abdülmecid Efendi Köşkü, semtin en ilgi çekici tarihi yapılarından biri. 1880 ile 1885 yılları arasında Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından av köşkü olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş. Ancak ilerleyen süreçte II. Abdülhamid tarafından satın alınmış ve Şehzade Abdülmecid Efendi’ye tahsis edilmiş. Abdülmecid Efendi’nin sanata ilgi duyduğunu ve hatta yetenekli bir ressam olduğunu biliyoruz. Hem sanatını icra ettiği hem de sanatçı dostlarıyla buluştuğu köşkte, her çarşamba günü resim yapmayı tercih ediyormuş.
Mimari açıdan Osmanlı ve Mısır üsluplarını buluşturan Abdülmecid Efendi Köşkü, etkileyici ve zarif bir estetik anlayışının ürünü. Mimarının kim olduğu hakkında hâlen net bir bilgi yok ama bazı kaynaklarda ünlü mimar Alexandre Vallaury’nin bu yapıyı tasarladığına ilişkin kuvvetli inanç üzerinde duruluyor. Köşkün üç katlı selamlık binası, günümüze sağlam halde ulaşabilen en önemli bölümü. Giriş kapısındaki anıtsal çini panolar ve duvarlarındaki kalem işleriyle ziyaretçileri büyülemeyi başarıyor. Kapının üzerindeki küfi yazılarla işlenmiş “Allah’tan başka galip yoktur” ifadesi de bu ihtişamlı yapının dikkat çeken unsurlarından bir diğeri. Mermer havuzlu büyük salonu, Avni Lifij imzalı duvar resimleri ve rengarenk vitray pencereleri ile Abdülmecid Efendi Köşkü, özgün ve karakteristik bir yapıya sahip.
Abdülmecid Efendi Köşkü’nün bahçesi ve dış cephesi de en az iç mekanlar kadar etkileyici. Yüksek saçaklı ve süslü cepheler, geniş koruluk alanlar ve ustalıklı el işçiliği örnekleri her an karşınıza çıkabiliyor. Osmanlı ahşap mimarisinin etkileyici örneklerine ev sahipliği yapan tarihi yapı, Abdülmecid Efendi’nin yazlık konutu olarak hizmet vermiş. Bu süreçte de hem yerli hem yabancı sanatçılar ve edebiyatçıları ağırlamış. Halifelik kaldırıldıktan sonra mülkiyeti Hazine’ye geçen köşk, 1972 yılında Yapı Kredi Bankası, 2011 yılında da Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı tarafından satın alınmış. Günümüzde kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bir sosyal tesis olarak kullanıldığı için, ziyarete açık.