Ceyhan Nehri Türkiye’nin en verimli tarım alanlarından ve en kıymetli ovalarından olan Çukurova’yı besleyen, o bölgenin iki büyük hayat damarından birisi konumunda. Diğer büyük hayat damarı ise Ceyhan ile paralel olarak Akdeniz’e uzanan Seyhan Nehri diyebiliriz. Toplam uzunluğu 510 kilometre civarında olan Ceyhan Nehri çok büyük bir havzaya konuşlanmış durumda. Ceyhan Nehri Havzası kapladığı yaklaşık 22.300 km2 alana yayılıyor. Adını Türklerin anavatanı olan Orta Asya’da bulunan Ceyhun Irmağı’ndan alan Ceyhan Nehri Roma ve Bizans döneminde ise “Pyramus” ismiyle anılıyordu.
Ceyhan Nehri’nin ilk kaynağı Toros Dağları’nın doğu bölümü olan Nurhak Dağları’ndan kaynayan Söğüt Deresi. Söğüt Deresi’ne Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi sınırları içinde yer alan büyük kaynak suları ekleniyor. Nehir Elbistan dolaylarından sonra Tekir, Fınız, Hurman ve Körsulu gibi önemli akarsular tarafından besleniyor. Bu akarsular Ceyhan’ın en büyük kolları arasında yer alıyor. Ceyhan Nehri Kahramanmaraş sınırlarından çıktıktan sonra Adana ve Osmaniye illerinden geçerek İskenderun Körfezi’ne kadar ilerliyor. Buradan ise Akdeniz ile birleşiyor.
Ceyhan Nehri tarımsal sulama ve balıkçılık faaliyetlerinde kullanılmasının yanında elektrik üretimine de destek oluyor. Ceyhan Nehri üzerinde, ülkemizdeki güçlü pek çok akarsuda olduğu gibi hidroelektrik santralleri bulunuyor. Ceyhan Nehri aynı zamanda etkin olduğu havzadaki canlı yaşamını destekliyor. Birçok bitki ve hayvan türü Ceyhan Nehri’nin beslediği ovalarda ve yaylalarda hayatını sürdürüyor. Ceyhan Nehri’nin etki alanında olan ve nehrin beslediği bölgeler arasında yer alan Doğu Adana’da nehirle aynı ismi taşıyan bir ilçe merkezi de bulunuyor.