Büyük Menderes Nehri adından da anlaşılacağı üzere Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nin en büyük akarsuyu olma özelliğini taşıyor. Toplam uzunluğu 548 kilometre civarında olan Büyük Menderes Nehri Batı Ege’de yer alan birçok şehri ziyaret ettikten sonra Ege Denizi’ne dökülüyor. Toplam havza alanı 25.000 km2’yi bulan Büyük Menderes Nehri ortalama 110 m3/sn’lik debisiyle Türkiye’nin su yoğunluğu en yüksek nehirleri arasında yer alıyor.
Büyük Menderes Nehri Afyonkarahisar ilinin güneybatı bölgesinde yer alan Dinar ilçesi yakınlarındaki Suçıkan Mevkii’nde doğuyor. Işıklı, Kufi gibi çayların da desteklediği Büyük Menderes Nehri Denizli’nin Çivril, Çal, Bekilli gibi bölgelerinden derin bir yatakta akarak Uşak il sınırları içerisine ulaşıyor. Burada Büyük Menderes’in en büyük kollarından olan Banaz Çayı ile birleşen nehir Aydın’a doğru ilerliyor ve burada da Akçay ile birleşiyor. Nazilli, Söke ve Aydın ovalarını sulayan Büyük Menderes Nehri Aydın’ın Söke ilçesi sınırları içerisinde bulunan Dipburun Mevkii’nden Ege Denizi’ne dökülüyor. Büyük Menderes havzasının en büyük bölümü Denizli il sınırları içerisinde kalıyor.
Denizli’den başlayarak Batı Ege’deki birçok ovayı besleyen Büyük Menderes Nehri bu bölgede canlı çeşitliliğini ve canlı yaşamını destekliyor. Aynı zamanda önemli tarım faaliyetlerinin yapılmasını sağlıyor. Oldukça büyük ve debili bir nehir olan Büyük Menderes önemli tarım ürünlerinin Ege arazilerinde yetişmesini sağlıyor.
Büyük Menderes Nehri de tıpkı ülkemizin batısında bulunan pek çok nehir gibi maalesef kirlilik tehdidi ile karşı karşıya. Uzun süredir evsel, sanayisel ve tarımsal atıklar ile kirlenen Büyük Menderes her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyor.