Asi (Orontes) nehri dünyada birkaç ülkenin topraklarından geçen ve global bir havzaya sahip olan akarsular arasında yer alıyor. Asi Nehri Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nin doğusundan doğuyor ve Suriye’nin Humus ve Hama gibi bölgelerinden geçerek ilerliyor. Son olarak Türkiye’nin Antakya (Hatay) ili sınırlarına giriyor ve buradan Akdeniz’e doğal su yolları ile bağlanıyor. Toplam uzunluğu 556 kilometre olan Asi Nehri’nin 40 kilometresi Lübnan topraklarında, 366 kilometresi Suriye’de ve 98 kilometresi Türkiye sınırları içerisinde bulunuyor. Asi Nehri aynı zamanda Türkiye - Suriye sınırının 52 kilometresini oluşturuyor. Asi, farklı ülkelerden geçtiği için “sınırı aşan akarsu” ve Türkiye - Suriye sınırını oluşturduğu için “sınır oluşturan akarsu” olarak nitelendiriliyor.
Asi (Orontes) Nehri’nin adının kaynağı mitolojik hikayelere dayanıyor. Asi Nehri özellikle kış aylarında debisini çok artırması ve akış hızının yükselmesi nedeniyle büyük taşkınlara sebep oluyor. Çok eski dönemlerde anlatılan efsanelerde adı sıkça geçen Asi Nehri’nin, yarattığı taşkınlar ve baskınlar nedeniyle bu ismi aldığı rivayet ediliyor.
Suriye’nin Humus bölgesinde büyük bir göl ve geniş bir bataklık yaratan Asi Nehri, bu bölgeden başlayarak devasa bir havza oluşturuyor. Türkiye’de Karasu ve Harbiye Çağlayanları’nın suları ile beslenen Asi Nehri buradan Antakya sınırları içerisine dahil oluyor. Son olarak Hatay’ın Samandağ ilçesi dolaylarında büyük bir delta oluşturan Asi Nehri buradan Akdeniz’e dökülüyor. Asi Deltası bölgede biyolojik çeşitliliğin temel kaynağını oluşturuyor. Asi aynı zamanda geçtiği tüm bölgelerde verimli tarım arazilerinin oluşmasını sağlıyor ve bu bölgeleri suları ile besliyor.