Çibörek ya da yaygın kullanılan diğer ismiyle çiğ börek, esasen Kırım Tatar mutfağına ait bir yemek. Ancak günümüzde Eskişehir mutfağıyla özdeşleşmiş durumda ve kentin birçok noktasında çibörek satan börek ve kahvaltı dükkanlarına rastlamak mümkün. Çiböreğin esas isminin “şıborek” ya da “şiborekman” olduğu düşünülüyor. Zamanla çiğ börek olarak adlandırılmasının sebebi ise kıymalı harcının böreğin içine çiğden konulması. Yağda kızartıldığı halde özel tarifi sayesinde yağ çekmeden pişen çibörek, Eskişehir’de pratik ve lezzetli bir kahvaltı etmek isteyenler için dört dörtlük bir lezzet alternatifi. Papağan Çiğ Börek de otuz yılı aşkın süredir kentin en ünlü çibörek adresi olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.
Papağan Çiğ Börek'in 2024 yılında her ikisi de Odunpazarı ilçesine bağlı Arifiye Mahallesi sınırları içinde ve çok merkezi konumlarda bulunan iki şubesi var. 1975 yılında Mustafa İbek’in kurduğu işletme, kendisinin vefatından sonra eşi Emine İbek tarafından yönetilmeye başlanmış. Mekanın isminin bu şekilde seçilmesinin sebebi de papağanın uzun yaşayan bir kuş olmasıymış. İsim seçiminin doğru bir tercih olduğunu, Papağan Çiğ Börek’in yarım asırı devirmeye yaklaşmasından da anlayabiliyoruz.
Eskişehir’de farklı iç harçlara sahip çibörek çeşitleriyle karşılaşmak mümkün, ancak Papağan Çiğ Börek bu konuda son derece net. Kırım Tatar mutfağından çıktığı için, çiğ böreğin yalnızca kıymalı yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Kısacası, Papağan Çiğ Börek’in menüsünde yalnızca kıymalı çiğ börek ve meşrubat çeşitleri var. Ancak bu kadar kısıtlı bir menüyle bile, özellikle de sabah ve öğlen saatlerinde dükkanın önünde kuyruk görmemeniz neredeyse olanaksız. Fakat endişeye mahal yok, servis çok hızlı olduğu için uzun süre kuyrukta beklemenize gerek kalmıyor. Papağan Çiğ Börek’in iki şubesi de haftanın her günü hizmete açık.