Ülkemizin ilk doğal yaşam parkı olma özelliğine sahip olan İzmir Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılında Çiğli ilçesi sınırlarında bulunan Sasalı’da ziyaretçilerine kapılarını açtı. Bu tarihten önce, İzmir Kültürpark’ta bir hayvanat bahçesi bulunuyordu. Yaklaşık 18 dönümlük bir alana sahip olan hayvanat bahçesinde hem hayvanlar tutsak hayatı yaşıyor hem de kendilerine ayrılan çok küçük alanlarda yaşamak durumunda kalıyordu. İzmir Doğal Yaşam Parkı yaklaşık 425 dönümlük bir alanı kaplıyor. Parkın iki yıl içinde tamamlanan projesi, hayvanlara doğal ortamlarına benzer şekilde hazırlanan geniş alanların içinde özgürce yaşama olanağı tanıyor.
120’den fazla türde 1200’den fazla yaban hayvanına ev sahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, Avrupa Hayvanat Bahçeleri Akvaryumları Birliği’nin (EAZA) tam üyesi. 35 farklı ülkede yüzlerce üyesi olan EAZA, canlı türlerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması sebebiyle biyoçeşitliliğin korunması amaçlı kampanyalara imza atıyor. İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın gölet, çocuk hayvanat bahçesi, ceylanlar, yırtıcı kuşlar, tropik merkez ve Afrika savanı gibi çok sayıda bölüm mevcut. İzmir’in ünlü Asya filleri Begümcan ve Winner da parkın içinde yaşıyor. İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda yalnızca fillere ayrılan alan yaklaşık 15 bin metrekare. Başka bir deyişle, geçmişte fuarda bulunan hayvanat bahçesinin neredeyse toplam alanı, burada yalnızca fillere ayrılmış durumda. Yıllarca fuardaki hayvanat bahçesinde yaşamış olan ve 2007 yılında yaşamını yitiren fil Pak Bahadır’ın anıt mezarı da bu alanın karşısında bulunuyor.
İzmir Doğal Yaşam Parkı haftanın her günü 09:00’da ziyarete açılıyor. Tropik merkez bölümü pazartesi günleri bakım nedeniyle kapalı. Gişeler hafta içi ve pazar günlerinde 18:30, cumartesi günleri 18:00’de kapanıyor. Gişeler kapandıktan sonra yeni ziyaretçi kabulu yapılmıyor ve parkın yaklaşık bir saat içinde boşaltılması gerekiyor. 0-6 yaş grubu çocuklardan giriş ücreti alınmıyor.