İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Hayrettin Kayacık’ın Fransa’daki arboretum örneklerini görmesi üzerine Türkiye’de de böyle bir alan oluşturma fikri doğmuştur. Fikir 1949 yılında Orman Genel Müdürlüğüne sunulmuş ve kabul edilmiş, ardından İ.Ü. Orman Fakültesi ve OGM’nin ortaklaşa çalışması başlamıştır. Yapılan çalışmalar sonucu yer olarak Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde bulunan alan seçilmiştir. Arboretum için öncelikle 38 hektar ayrılmış ancak daha sonra 345 hektara büyütülmüştür. Planlama uzmanı olarak Sorbonne Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin kuruluşunda görev alan Camille Guinet ile bir süre çalışılmış ancak Guinet, ödenek sıkıntısı nedeniyle çalışmaya devam etmemiştir. Bundan sonra çalışma ağır aksak ilerlemiş, Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla 1982 yılında “Atatürk Arboretumu” adı verilerek açılmıştır.
Bilimsel çalışmalar için özellikle tasarlanmış Atatürk Arboretumu’nda meşe türü yoğunlukta olup ayrıca adi gürgen, Anadolu kestanesi, Doğu kayını da sık görülür. İspanyol katırtırnağı, çoban püskülü, ateşdikeni, kocayemiş, bodur süpürge çalısı gibi çalı türleri de burada görülebilir.
Pazartesi günleri kapalı olan Atatürk Arboretumu’na haftanın diğer günleri 09.00 - 17.00 saatleri arasında gidilebilir. Giriş ücretli ve biletinizi gitmeden önce online almanız gerekiyor. Arboretum içinde ibadet alanı ve tuvalet bulunuyor. Buraya toplu taşıma ya da özel araçla ulaşmak mümkün. İçeriye araçla girilmiyor ancak arboretumun sağ tarafında geniş bir ücretsiz otopark yer alıyor. Hafta sonu gibi tatil günlerinde yer bulmak zor olabiliyor, arboretum yakınlarında yol kenarlarına da aracı bırakmak mümkün.
İstanbul’un her iki yakasında, kalabalık ve hızlı temposundan kaçmak isteyenlerin rahat bir nefes almasına olanak tanıyan, birbirinden büyüleyici yeşil alanlar...