Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında kurulan Gaziantep Botanik Bahçesi, kentte türünün ilk örneği olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Yaklaşık 17 bin metrekarelik bir alanı kaplayan tesisin kuruluş amacı, hem kentin hem de ülkemizin ve dünyanın ev sahipliği yaptığı ağaçların, otsu bitkilerin ve çalıların kapsamlı ve canlı bir koleksiyonunu oluşturmaktı. İkincil amacın ise floramızdaki bitki türlerinin gen kaynağını oluşturmak ve bunları daha geniş kitlelere tanıtmak olduğunu söyleyebiliriz. Bir eğitim merkezi şeklinde inşa edilen botanik bahçesinde, her yıl öğrencilere bitkileri daha iyi tanıtabilmek amacıyla çeşitli eğitimler ve atölyeler de düzenleniyor. Ayrıca, botaniğe ve bitkilere meraklı olan doğa tutkunlarına destek olunabilmesi adına da çok sayıda çalışma yapılıyor.
Ülkemizde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitki türlerinin de bir kısmına ev sahipliği yapan Gaziantep Botanik Bahçesi, içinde barındırdığı tüm bitkileri türü, familyası, varyetesi ve anavatanı kategorilerinde kayıt altına almış. İsimlendirmeler hem Türkçe hem de Latince yazılı şekilde tabelalara eklenmiş. Keza bu merkezi bir botanik parkı değil, botanik bahçesi yapan temel unsurlardan biri de bitki türlerinin bilimsel olarak da isimlendirilmiş olması. Toplamda bini aşkın bitki türüne ev sahipliği yapan merkezde, dokuz farklı bahçe bulunuyor. 2024 yılı itibarıyla 250 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamış olan Gaziantep Botanik Bahçesi, on beş farklı ödüle de layık görülmüş durumda.
Gaziantep Botanik Bahçesi’nde Su Bitkileri, Osmanlı, Gül, Renk ve Koku, Kaya, Açık Tohumlu Bitkiler, Üç Boyutlu Bitkiler, Tıbbi ve Endemik Bitkiler, Zen ve Japon bahçelerini gezebiliyorsunuz. Her biri özel tasarımlara sahip olan bu bahçeler doğa tutkunlarını kendilerine hayran bırakmayı başarıyor. Hem bitki türleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak hem de yeryüzü cennetini andıran bir ortamda vakit geçirmek için siz de Gaziantep Botanik Bahçesi’ni ziyaret edebilirsiniz.