2005 yılında Sunay ve Belgin Akın tarafından İstanbul’un Kadıköy ilçesinde kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, ülkemizin ilk oyuncak müzesi olma unvanına sahip. İlerleyen yıllarda bu müzeyi takip eden ve küratörlüğünü yine Sunay Akın’ın üstlendiği yeni oyuncak müzeleri de farklı kentlerde ziyaretçilerine kapılarını açtı. Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Bey Mahallesi’nin sınırları içinde bulunan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi de ülkemizin dördüncü oyuncak müzesi olarak hizmet veriyor. Oyuncak müzeleri yalnızca çocukların değil, her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekebilecek yerler. Çünkü oyuncakların tarihçesi neredeyse insanlık tarihi kadar eski ve bize kültürel, sosyal ve tarihi yaşam hakkında çok fazla ipucu veriyorlar.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin imzasını taşıyan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin en güzel özelliklerinden biri, altında iki katlı bir mağara da bulunan tarihi bir Antep konağının içinde bulunması. Üç katlı yapı restore edilmiş ve restorasyon çalışmasında mağara bölümü de müzenin bir parçası şeklinde düzenlenmiş. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde 1700’lü ve 1900’lü yıllar arasında üretilmiş neredeyse 600 farklı oyuncağı yakından inceleyebiliyorsunuz. Bunlar içinde çizgi film kahramanlarından büyük bebek evlerine kadar, ilgi çekici birçok farklı oyuncak yer alıyor. Sekiz farklı galeriye ev sahipliği yapan müzede çocuklar için çeşitli etkinlikler ve oyuncak atölyeleri de düzenleniyor.
Haftanın her günü ziyarete açık olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’ne girişler ücretli. Fakat kimlik ibraz edilmesi şartıyla 7 yaş altı çocuklardan, 65 yaş üzeri vatandaşlardan, sağlık çalışanlarından, öğretmenlerden ve gazi ile şehit yakınlarından giriş ücreti alınmıyor. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin hemen yanında da Atatürk Anı Müzesi var. Yolunuz Bey Mahallesi’ne düştüyse bu müzeyi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.