Bizim ülkemizde hamam kültürü asırlar öncesine kadar uzanan, çok köklü bir tarihi geçmişe sahip. Hatta bildiğiniz üzere, günümüzde de ülkemizin birçok farklı şehrinde hamam kültürü hâlen yaşatılıyor. Asırlar öncesinden bu yana varlığını koruyan ve doğru restorasyon çalışmaları sayesinde hâlen hizmet veren tarihi hamamları ziyaret etmek, bu kültürü gelecek nesillere de aktarmanın en keyifli ve isabetli yollarından biri. İşte, Gaziantep’in Şahinbey ilçesi sınırları içinde bulunan Gaziantep Hamam Müzesi de tam olarak bu amaçla kurulmuş. Günümüzde müzeye ev sahipliği yapan tarihi yapı, aslında Lala Mustafa Paşa’nın 1577 yılları arasında inşa ettirdiği külliyenin hamam bölümü. Bu tarihte Lala Mustafa Paşa’nın Şam ve Halep Beylerbeyi görevinde olduğunu tahmin ediyoruz.
Bu dönemlerde hamamın doğusunda han ve Susamhane, ayrıca bedesten ve mescit bölümleri bulunuyormuş. Böylelikle kapsamlı bir külliye oluşturuyorlarmış. Fakat günümüzde yalnızca han ve hamam bölümleri ayakta. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de 2015 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatarak hamam bölümünü kentin hamam kültürünün yaşatıldığı ve gelecek nesillere aktarıldığı bir müzeye dönüştürmüş. Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Gaziantep Hamam Müzesi’ne girişler ücretli. Ancak sağlık çalışanları, öğretmenler, 65 yaş üstü ya da engelli vatandaşlar, şehit veya gazi yakınları kimlik ibraz etmek koşuluyla müzeye ücretsiz şekilde giriş yapabiliyor.
Hem kültürel ve tarihi açıdan hem de kentin sosyal yaşam belleğinde önemli bir yer kaplayan Gaziantep Hamam Müzesi’nde Türklerin hamam ve su kültürünün tarihsel gelişimi, Osmanlı hamamları ve Gaziantep’te hamam kültürünün detayları hakkında bilgiler öğrenebiliyorsunuz. Müzenin ılıklık, soğukluk ve sıcaklık bölümleri aslına uygun şekilde restore edilerek teşhire açılmış. Ayrıca, müze çatısı altında Halûk Pera koleksiyonuna ait hamam araç ve gereçleri de bulunuyor. Maketler ve balmumu heykeller aracılığıyla da hamam adetleri canlandırılıyor.