Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü; Marmara Denizi'nin güney kıyılarında, ince bir kıyı şeridiyle denizden ayrılan eşsiz bir doğa harikası. 167 hektarlık alana sahip olan bu sulak alan, ülkemizin tek tapulu gölü olmasının yanı sıra, aynı zamanda kuş cenneti statüsüne sahip. Gölün tapusu, Selanik'ten bölgeye göç eden Hıfzı Bey'e aitmiş. Hıfzı Bey de tüm mal varlığını 1950 yılında Darülaceze'ye bağışlamış ve böylece kente bir doğa harikası kazandırmış.
Kent merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan Hersek Lagünü, 2016 yılının başlarında "Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescil edilmiş. Ortalama derinliği 50-60 cm, en derin noktası ise 90 cm olan gölün, Yalakdere'nin taşıdığı alüvyonların Marmara Denizi'ni doldurmasıyla oluştuğu biliniyor. Osmangazi Köprüsü'nün hemen yanında konumlandığı için, köprü inşaatı esnasında gölün koruma altına alınması gerekmiş. Hatta ilk etapta köprü ayaklarının lagünden geçmesi planlanıyormuş ama proje revize edilmiş ve lagünün hassas ekosistemi korunmuş.
Hersek Lagünü'nün en büyük zenginliği, kuşkusuz barındırdığı olağanüstü kuş çeşitliliği. 206 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan bölgede, özellikle kıyı şeridinde koloni halinde üreyen Kara gagalı sumru, Akdeniz martısı, Poyrazkuşu, Küçük Halkalı Cılıbıt ve Gümüş martı gibi türler gözlemleniyor. Bu bölge Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki göç yolu üzerinde bulunduğu için, göç döneminde yüz binlerce kuşu burada görebiliyoruz. Kış mevsiminde ise sahneye flamingolar çıkıyor. Marmara Bölgesi’ndeki en önemli flamingo konaklama alanlarından biri olan Hersek Lagünü, haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Hersek Lagünü’nde her biri kuşları rahatsız etmeyecek şekilde inşa edilmiş çeşitli tesisler de var. Doğa Eğitim Merkezi, Kuş Gözlem Alanı ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin yanı sıra, Türkiye'nin ilk ve tek Engelsiz Kuş Gözlem Kulesi de burada bulunuyor.