Yalova kent merkezinden yalnızca 5 kilometre uzaklıkta ve Termal ilçesi karayolu üzerinde bulunan Karaca Arboretum, ülkemizin ilk özel arboretumu olma unvanına sahip. TEMA Vakfı'nın kurucusu olan Hayrettin Karaca tarafından 1980 yılında 13,5 hektarlık bir arazi üzerinde kurulan bu doğa cenneti, yaklaşık 7 bin farklı bitki türü, alttür, varyete ve kültür formuna ev sahipliği yapıyor. Arboretumun tarihçesi, 1948 yılına kadar uzanıyor. İlk etapta Hayrettin Karaca'nın babası Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapmak amacıyla satın alınan bu arazi, bataklık olduğu için başlangıçta kapsamlı bir ıslah çalışmasından geçirilmiş. Islah edildikten sonra da yavaş yavaş bir meyve bahçesine dönüştüürlmüş.
Hacı Halil Karaca'nın vefatından sonra 65 dönümlük arazi Hayrettin Karaca'ya miras kalmış. 1978 yılında araziye bir ev inşa ettirmeye başlayan Karaca, 1980'de tamamlanan yapının çevresini doğaya olan tutkusunu yansıtan özel bir bahçeye dönüştürmüş. Bu esnada da yurt dışında ziyaret ettiği botanik bahçelerinden ve parklardan ilham almış. Dünyanın dört bir yanından getirdiği bitki türleri de zaman içinde bahçeye dikilince, ortaya Türkiye’nin ilk özel arboretumu çıkmış.
Günümüzde, Karaca Arboretum’da kaya bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri, bitki bahçeleri ve minyatür bitkiler görmek mümkün. Asya, Avrupa, Afrika, Amerika, Avustralya kıtaları ve Yeni Zelanda'dan getirilen bitki örneklerinin yanı sıra, Türkiye'nin endemik bitki örnekleri de burada sergileniyor. Arboretumun en dikkat çekici koleksiyonları arasında Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus ve Picea cinslerine ait önemli türler yer alıyor.
Karaca Arboretum'un önemi uluslararası platformda da kabul görmüş durumda. 27 Haziran 2004 tarihinde Uluslararası Dendroloji (Ağaç Bilimi) Cemiyeti tarafından değerli bir ödüle layık görülen arboretum, dünyada bu ödülü alan 15. arboretum olma unvanını gururla taşıyor. Üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlamak, toplumu botanik ve doğa başlıklarında bilgilendirmek, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yapılan arboretum ve botanik bahçelere bitki materyali sağlamak ve bahçıvan eğitimi vermek gibi misyonlarını da unutmamak gerek. Üstelik, dünyanın çeşitli yerlerindeki arboretum ve botanik bahçeleriyle tohum takası yapılması sayesinde bu zengin koleksiyon günden güne genişlemeyi de sürdürüyor.