İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan ilçelerinden biri olan Ataşehir, 2008 yılından beri ilçe statüsüne sahip. Komşu ilçeleri arasında Maltepe, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe yer alıyor. 25,84 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan Ataşehir’in özellikle son yıllarda giderek daha popüler hale geldiğini söylemek mümkün. İlçeye inşa edilen siteler ve yeni yapılar sayesinde, nüfusu da giderek artacak gibi görünüyor. Ataşehir’in toplamda on yedi farklı mahallesi var. Bunlar; Fetih, Esatpaşa, Örnek, İçerenköy, Kayışdağı, Yenisahra, İnönü, Barbaros, Küçükbakkalköy, Atatürk Mahallesi, Yeni Çamlıca, Mustafa Kemal Mahallesi ve Namık Kemal Mahallesi olarak sıralanıyor. Ancak Atatürk, Yeni Çamlıca, Mustafa Kemal ve Namık Kemal mahallelerinin yalnızca bir bölümü Ataşehir sınırları içinde kalıyor.
Cumhuriyet döneminin ilk önemli yerleşim yerlerinden biri olan Küçükbakkalköy, günümüzde de Ataşehir’in en kalabalık ve büyük mahalleleri arasında. Ticari hayat ağırlıklı olarak burada yoğunlaşmış durumda. Ataşehir’in hem coğrafi hem de tarihi dokusunu oluşturan en önemli bölgesi ise Kayışdağı Mahallesi. Bu bölge ismini, İstanbul’un üçüncü en yüksek noktası olan Kayışdağı Tepesi’nden alıyor. Tepenin yüksekliği 438 metreye ulaşıyor.
Ataşehir, 1990’lı yıllardan itibaren TOKİ öncülüğünde gerçekleştirilen iş merkezi ve konut yapılaşmasına sahne oluyor. Günümüzde Ataşehir’de bulunan sitelerde güvenlik ve alışveriş gibi birçok ihtiyaç rahatça karşılanabiliyor. İlçe günden güne daha kapsamlı bir iş merkezine de dönüştüğü için, Ataşehir’e taşınanların sayısı da artıyor. Bu sebeple Ataşehir’in de sürekli olarak değer kazandığını söylemek mümkün. İlçe sınırları içinde alışveriş merkezi, sinema salonu, restoran ve kafeterya gibi sosyal aktiviteler yapabileceğiniz birçok farklı işletme seçeneği de yer alıyor.
Ataşehir’in hâlen ulaşım açısından İstanbul’un bazı popüler semtlerinin gerisinde kaldığını söyleyebiliriz. Özellikle ilçenin batı kısmında yaşamak için, özel araç sahibi olmanız gerekebilir. Ancak metro hattı Ataşehir’e kadar uzandığında, bu problem de ortadan kalkacak gibi görünüyor.