Altyapı, mimari, gökdelenler ya da ulaşım alternatifleri gibi şehirleri oluşturan parçalar düşünüldüğünde geçirilen dönüşüm gerçekten takdire şayan. Dünya üzerindeki insan yerleşimlerinin akıl almaz değişiminin yanı sıra, yaşam standartları da büyük ölçüde değişti. Teknoloji, dijitalleşme, ticaret şekilleri ve küreselleşme şehir insanlarını eskisinden daha çok meşgul bir hâle getirdi.
Bu yazımızda dünyanın en yoğun ve temposu yüksek 10 şehrinin listesini bulabilirsiniz.
1. New York
Yoğun ve gürültülü New York şehri, 19 milyonluk nüfusa sahip. Bu şehir her yıl yaklaşık 50 milyon turist ağırlıyor ve en büyük Amerikan metropolü olarak kabul ediliyor. Bu listede adı geçen tüm diğer şehirler gibi New York da aşırı kalabalık ve hiçbir zaman uyumayan bir şehir. New York için ABD'nin gücünün, kapitalizmin ve ayrıca çekiciliğin ve gelişmişliğin sembolü denebilir. İşte bu yüzden de meraklısı için New York, bir sonraki seyahat için mükemmel bir destinasyon!
2. Tokyo
Turistlerin Tokyo’ya bu kadar yoğun ilgi göstermesinin sebebi şehrin cazibe merkezlerinin çokluğu olabilir. Bu şehir gerçekten de asla uyumuyor. Şehrin nüfusu esas olarak bağımsız ve iş odaklı gençlerden oluşuyor. Japonya'nın İmparatorluk Ailesi'ne ev sahipliği yapan ve bir kültür merkezi olan Tokyo aynı zamanda dünyanın en telaşlı modern şehri olarak da kabul ediliyor.
3. Londra
Yaklaşık 13 milyonluk nüfusu ile Londra dünyanın en işlek şehirlerinden bir tanesi. Londra'nın her zaman bir terörist saldırı riski altında olduğu düşünülüyor. Bu nedenle aklınıza gelecek her yere güvenlik kameraları yerleştirilmiş. Havalimanı, yılda 63 milyon yolcu ile her gün 1.400 uçuş gerçekleştiriyor. Ayrıca Londra, otobüsleri ve metroyu içeren dünyanın en gelişmiş ulaşım sistemine sahip.
4. Pekin
Pekin, nüfus açısından Çin’in en büyük ikinci şehri. Bu şehir ulusal karayolu, demiryolu, yüksek hızlı demiryolu ve otoyollar için ana merkez olmasıyla ünlü. Pekin Havalimanı, dünyanın en yoğun uluslararası havalimanları arasında ikinci sırada. Ayrıca bu şehir, eski eserler veya yüksek teknoloji ürünleri gibi her türlü ürünü ticaretini yapan girişimcilere ev sahipliği yapıyor.
5. Şanghay
Çin’de bulunan bir diğer şehir olan Şanghay, dünyadaki en güzel şehirlerden bir tanesi olarak kabul edilebilir. Şanghay, Yangtze nehri deltasında yer alıyor ve 19 milyon nüfusa sahip. Durmadan büyüyen Çin ekonomisi, bu şehri gelecekte dünyanın finans merkezi haline getirebilir. Şanghay, kapsamlı bir metro ve otobüs ulaşım sistemine sahip ve aynı zamanda büyük bir nakliye ve ticaret şehri.
6. Hong Kong
Hem komünist hem de kapitalist bir şehir olan Hong Kong, yaklaşık 4,29 milyon nüfusa sahip. Çin’in güney kıyısında yer alan bu şehir emlak devleri arasında çok popüler. Hong Kong dünyanın en gelişmiş ve modern şehirlerinden sayılıyor. Aynı zamanda düşük vergilere, serbest ticarete ve büyük bir doğal limana sahip olduğundan en büyük ticaret merkezleri listesine de girebilir.
7. Singapur
Güvenli ve istikrarlı bir ada ülkesi olan Singapur 5 milyondan fazla nüfusa sahip. Güleryüzlü insanları ve lezzetli mutfağı ile tüm dünyadan milyonlarca turist burayı ziyaret ediyor. Her yıl 8 milyondan fazla turist ağırlayan Singapur'da turizm sektörü zirveye ulaşmış durumda. Turizmin ardından da gemi inşası sektörü geliyor. Singapur, yüksek teknolojiler ile inşa edilen yapıları, hareketli havayolları, fantastik alışveriş merkezleri, kozmopolit atmosferi ve her zaman meşgul insanlarıyla benzersiz deneyim sunuyor.
8. Moskova
Moskova, 180'den fazla istasyonu bulunan büyüleyici Moskova Metrosu ile tanınıyor denebilir. Yoğun trafikten kaçınmak istiyorsanız, karayolu taşımacılığı yerine Moskova Metrosu'nu kullanmak en iyisi. Tarihi yapıları, harika mimari ve kültürel eserleri, turistlerin bu şehri ziyaret etmeyi sevmesinin nedenlerinin başında geliyor.
9. Dubai
Birleşik Arap Emirlikleri'nde olan Dubai, 2,16 milyon nüfusa sahip. Bu şehir renkli gece hayatı, modern mimarisi ve lüks alışveriş merkezleriyle tanınıyor ve ayrıca Ortadoğu'nun iş merkezi olarak kabul ediliyor. Turizm, ulaşım ağları, havacılık, finansal hizmetler ve gayrimenkul sektörünün Dubai ekonomisine büyük katkısı var.
10. Mumbai
Hindistan’ın en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Mumbai’de 20,5 milyon kişi yaşıyor. Ülkenin su ve elektrik kaynağı olan ve alt kıtanın finans başkenti olarak kabul edilen en zengin Hint şehri. Ayrıca Mumbai, Hindistan'ın batı bölgesindeki en büyük limana sahip olmaktan da gurur duyuyor. Daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için bu şehre göç eden insan sayısı da durmadan artıyor.