Anadolu coğrafyası hem çok geniş hem de olağanüstü düzeyde bereketli topraklara sahip. Bu sayede Anadolu mutfağı dediğimizde aslında işin içine Türk, Osmanlı, Selçuklu, Kafkasya, Balkan ve Mezopotamya lezzetlerini de dahil etmiş oluyoruz. Ülkemizde de rotamızı hangi yöreye çevirsek, aynı yemek türünün farklı versiyonlarıyla karşılaşabiliyoruz. Örneğin kebap, bizim ülkemizde onlarca farklı türe sahip. Her kentte, her bölgede farklı reçetelerle hazırlanıyor. Bu reçetelerin her biri de asırlardır nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmış. Velhasıl, yemek kültürü çok köklü ve zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Bazı restoranlar da bu zenginliği daha geniş kitlelere tanıtmak ve yaşatmak amacıyla hareket ediyor.
Sözünü ettiğimiz misyona sahip restoranlardan biri de Çiya Kebap 2. Aslında biz bu restoranı, aynı sokağı paylaştığı ana şubesinden, Çiya Sofrası’ndan tanıyoruz. Gaziantepli ünlü şef ve yemek antropoloğu Musa Dağdeviren’in kurduğu Çiya; 1988 yılından beri varlığını koruyan bir marka. Çiya Sofrası’nda yıllardır, Anadolu’nun dört bir yanından gelen geleneksel reçeteler ışığında birbirinden nefis lezzetler hazırlanıyor. Bu coğrafyanın unutulmaya yüz tutmuş yemekleri Çiya Sofrası çatısı altında yeniden sofralara konuk oluyor. Musa Dağdeviren bir yemek antropoloğu olduğu için zaten lezzetlerin kökeni ve tarihçesi hakkında çok derin bir bilgi birikimine sahip. Bu birikim Çiya Sofrası’nın atmosferine, menüsüne ve sunumlarına da yansıyor.
Çiya Kebap ve Çiya Kebap 2’ye gelince… Çiya Sofrası daha geleneksel lezzetlere odaklanan bir restoran olduğu için, Gaziantep dendiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri olan kebaba iki farklı şube ayrılmış. Çiya Sofrası’nın tam karşısında yer alan bu şubelerde de farklı bölgelerin biribirinden nefis kebaplarının tadını çıkarabiliyorsunuz. Tüm şubeler 2024 yılında her gün 11:00 ile 22:00 saatleri arasında hizmet veriyor.