İskender, iskender kebap, iskender döner ya da Bursa kebabı… Farklı isimlerle anılıyor olsa da, milletçe iskenderin, Türk mutfağının en özel ve ünlü lezzetlerinden biri olduğu konusunda hemfikiriz. Günümüzde iskender kebabı neredeyse tüm döner ve kebap restoranlarının menüsünde görmek mümkün. Ancak bu lezzetin tarih sahnesine çıkışı 1867 yılında Bursa’da gerçekleşmiş. Haliyle iskenderin hasını ustasından yemek isteyenler de rotasını ilk olarak Bursa’ya çeviriyor.
İskender kebabın ortaya çıkış öyküsü oldukça ilginç. Bu öyküye hakim olunca, Bursa’da neden iskender adını taşıyan birçok ünlü restoranın bulunduğunu ve hangilerinin gerçekten İskenderoğlu ailesine ait olduğunu da daha iyi anlayabiliyoruz. Çünkü kente iskender yemek için giden yerli ve yabancı turistlerde bu konuya ilişkin kafa karışıklıkları yaşanabiliyor. Dilerseniz, öncelikle bu nefis lezzetin Türk mutfağına nasıl kazandırıldığına göz atalım.
Tarih 1867, Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Kayhan semtinde küçük bir lokantadayız. Lokantanın kurucusu olan Mehmet oğlu İskender Efendi, bu dönemde kuzu etini odun ateşinin üzerine bütün halde ve yere paralel şekilde yerleştirerek pişirilmiş. Keza standart pişirme yöntemi de bu dönemde buymuş. Ancak bu yöntem uygulandığında, etin lezzetli parçaları tüm müşterilere eşit şekilde dağılmıyormuş. İskender Efendi sorunu çözmek için, daha önce hiç kullanılmamış bir yöntemi denemiş: Eti kemiklerinden ve sinirlerinden ayırıp dikey bir çubuğa kat kat sarmış, ardından da ateşin önüne yerleştirdiği çubuğu ara ara döndürerek eti pişirmiş. İşte, ilerleyen yıllarda mucidinin ismiyle anılmaya başlanacak olan döner kebap, böyle ortaya çıkmış.
İskender Efendi’nin ailesi soyadı kanunu çıktıktan sonra İskenderoğlu soyadını almış. Kendisinin değerli mirası da günümüzde ailenin kurduğu tam sekiz markanın bünyesinde yaşatılıyor. İskender, Kebapçı İskender, Bursa Kebapçı İskender, İskender Kebapçısı, Bursa İskender Kebabı, Hakiki İskender Kebabı ve İskender Kebabı markalarının tamamının patenti; İskenderoğlu ailesinde. Fakat İskender Efendi’nin üç erkek çocuğu var ve her biri farklı markaların başında. Dolayısıyla siz ailenin meşhur restoranlarını bazen Kebapçı İskender, bazen İskender 1867, bazen de patenti alınmış diğer isimlerle görebiliyorsunuz. Esasen tüm dükkanlarda hâlen İskender Efendi’nin ilk günkü reçetesi uygulanıyor.
Elbette Bursa’da iskenderin tek adresi de İskenderoğlu ailesine ait restoranlar değil. Günümüzde geldiğimiz noktada kentin birçok farklı restoranında nefis iskender kebap yemek mümkün. İşini şansa bırakmak istemeyenler için, Bursa’nın en iyi kebapçılarını listeledik. Neredeyse tamamının menüsünün başrolünde iskender kebap olsa da, listemizde farklı türden kebaplar yemek isteyenlere hitap eden kebapçı seçenekleri de yer alıyor. Gelin, Bursa’nın en iyi kebap restoranlarını birlikte keşfedelim.
1. İskender Tarihi Ahşap Dükkan - Kayhan/Osmangazi
Türk mutfağının en ünlü ve özel lezzetlerinden biri olan iskender, nam-ı diğer döner kebap, bildiğiniz üzere Bursa’yla özdeşleşmiş bir yemek. Bu nefis lezzetin hikayesi, Mehmet oğlu İskender Efendi’nin Osmangazi ilçesindeki...
Başlarken İskender Efendi’nin Kayhan’daki lokantasında 1867 yılında iskender kebabı servis etmeye başladığını söylemiştik. Bu dükkan bir asırı aşkın süredir hizmet verdikten sonra, eski bir yapı olması sebebiyle ruhsatlandırma problemi yaşamış. Bunun üzerine İskenderoğlu ailesi, esas dükkandan 100 metre aşağıya, Ünlü Caddesi’ne yeni bir dükkan açmışlar. Günümüzde İskender markasının ilk ve esas adresi olarak bilinen Tarihi Ahşap Dükkan, tam da burası.
Kebapçı İskender markası altında hizmet veren Tarihi Ahşap Dükkan, haftanın her günü ziyarete açık. Kebapçı İskender markası da İskender Efendi’nin torunu Yavuz İskenderoğlu’na ait. Markanın 2024 yılında toplamda üç şubesi var. Bunlardan ikisi Bursa’da, diğeri de İstanbul’un Akaretler semtinde yer alıyor. Gelin, diğer şubeye de göz atalım.
2. İskender Efendi Konağı - Soğanlı/Osmangazi
Bursa’nın dünyaca ünlü yöresel lezzetlerinden olan iskender kebap, diğer isimleriyle döner kebap ya da Bursa kebabı; artık ülkemizin her kentinde karşımıza çıkan bir yemek. Ancak iskenderin hasını yemek isteyenlerin rotasını...
İskender Efendi, Bursa’nın merkezindeki Irgandı Köprüsü’nün yakınlarında bulunan ve 17. yüzyılda inşa edilmiş bir konakta yaşamış. İskenderoğlu ailesi de bu konağı aslına uygun şekilde yeniden inşa ettirerek bir İskender tarihi müzesine dönüştürmüş. Günümüzde bu konak Soğanlı Botanik Parkı’nın içinde ve bir bölümü de restoran olarak hizmet veriyor. Kebapçı İskender markasının diğer şubesini ziyaret etmek ve iskenderin tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için, rotanızı İskender Efendi Konağı’na da çevirebilirsiniz.
3. Tarihi Mavi Dükkan İskender 1867 - Orhanbey/Osmangazi
Bursa’nın en ünlü lezzetlerinden biri olan iskender kebap, diğer ismiyle Bursa kebabı, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi’nin bulduğu bir lezzet. Bu dönemde kuzu eti bütün halde ve yatay şekilde...
Gelelim, Cevat İskenderoğlu ve varislerine ait olan İskender 1867 markasına. Bu markanın da Bursa’da 4, İstanbul’da bir şubesi var. Bursa şubelerinin üçü Korupark, Downtown ve Carrefour AVM’lerinin içine dağılmış durumda. İstanbul şubesi ise Nişantaşı’nda yer alıyor. AVM şubelerinde de aynı lezzete ulaşabiliyorsunuz. Ancak biz markanın ilk şubesinden, yani 1930’lu yıllardan beri ziyaretçilerini ağırlayan Tarihi Mavi Dükkan’dan söz edeceğiz.
Cevat İskenderoğlu’nun yetmiş yılı aşkın süre içinde bizzat da çalıştığı bu dükkan, mavi brandası ve konumu sebebiyle “Köşe Mavi Dükkan” ismiyle de anılıyor. Tayyare Kültür Merkezi’nin hemen yanında. Brandasında da İskender 1867 yerine, Kebapçı İskender yazıyor; kafanız karışmasın. Köşe Mavi Dükkan 40 kişi kapasiteli ve önünde kuyruk olmaması neredeyse imkansız. Dolayısıyla burada da iskendere ulaşmak için epey beklemek gerekiyor. Çok acıkmadan kuyruğa girmekte fayda var.
4. Uludağ Kebapçısı (Cemal & Cemil Usta) - Ulu/Osmangazi
Bursa kebabı, nam-ı diğer iskender kebap, Bursa’dan çıkmış olsa da günümüzde tüm ülkede yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen bir yemek. Hatta ününün ülke dışına taştığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Bursa...
Bursa’da iskender dendiğinde ilk akla gelen adreslerden bir diğeri de Uludağ Kebapçısı. Ancak iskender sözcüğü İskenderoğlu ailesinin patentinde olduğu için, burada Bursa kebabı ismiyle karşılaşıyoruz. Uludağ Kebapçısı ilk olarak Cemal ve Cemil Çalışır kardeşler tarafından 1964 yılında Eski Garaj’da kurulmuş. Günümüzde bu şube hâlen açık. Bir de Kent Meydanı AVM’deki şubeleriyle hizmet veriyorlar. İstanbul’da da yalnızca Ataşehir’deki Baydar İş Merkezi’nde şubeleri var. Başka hiçbir şubeleri olmadığını, isimlerini kullanan diğer restoranlarla hukuki mücadelelerini sürdürdüklerini de belirtiyorlar.
Cemal Usta ve Cemil Usta günümüzde hayatta olmadığı için, Uludağ Kebapçısı artık onların ailelerine emanet. Restoranların menüsünde yalnızca Bursa kebabı ve meşrubatlar var. Ayrıca, park ve vale hizmeti sunuluyor. Uludağ Kebapçısı’na da çok acıkmadan gitmenizi öneririz. Kebap nefis ama ona ulaşmak için biraz beklemek gerekiyor.
5. Bursa Kebapçısı - Osmangazi
Bursa’da iskender kebabın doğuşu 1867 yılında İskender Efendi sayesinde gerçekleşmiş olsa da, günümüzde kentte onlarca yıldır ziyaretçilerini ağırlayan farklı tarihi restoranlar da bulunuyor. İskender kebap markasının patenti İskenderoğlu ailesinde olduğu...
Bursa’da yarım asırdan uzun süredir ziyaretçilerini ağırlamayı sürdüren bir diğer meşhur işletme de Bursa Kebapçısı. 1956 yılında Hasan Hüseyin Kural’ın kurduğu restoran, bu dönemde Ulu Cami’nin yanında yer alıyormuş. 2002 yılından beri de yeni mekanlarında, Tophane meydanındaki pembe köşkte ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyorlar. Bursa Kebapçısı’nda Bursa kebabı, serpme herseli, jülyen bonfile, kes döner, pideli köfte ve tatlı seçenekleri sunuluyor.
6. Hacı Dayı Tophane - Osmangazi
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan tarihi Tophane Meydanı, aynı zamanda kentin bazı köklü ve gözde restoranlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu meydan Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, Kurtuluş Savaşı Şehitliği...
Tophane’nin bahçesinde bulunan Hacı Dayı Tophane, hem kebap ve köfte hem de pide ve lahmacun çeşitlerinin tadına doyasıya varabileceğiniz bir adres. 1979 yılında Çatalfırın’da başladıkları yolculuğa, 1990 yılından beri Tophane’de devam ediyorlar. 2007 yılında Beyaz Tabak ödülüne de layık görülen işletmenin menüsünde Bursa kebabından Alinazik kebaba, kuzu şişten kasap köfteye, beyti sarmadan kuşbaşılı pideye kadar envai çeşit lezzet var. Mekanın mezeleri, salataları, tatlıları ve açık ayranı da nefis.
7. Melike Döner - Yenikaraman/Osmangazi
Türk mutfağının en sevilen ve ünlü lezzetlerinden biri olan iskender kebabın tarihçesi 1867 yılına kadar uzanıyor. Mehmet oğlu İskender Efendi’nin bu tarihte kuzu etinin lezzetli parçalarını müşterilerine eşit şekilde dağıtmak...
Dünyanın en büyük dönerine imza atan işletmenin de Bursa’da olması, muhtemelen sizi pek şaşırtmayacaktır. 1985 yılında seyyar bir döner arabasıyla satış yapmaya başlayan Eyüp Solmaz, bugün kentin en meşhur dönercilerinden biri olan Melike Döner’in sahibi. 1995 yılında Merve Döner ismiyle kurulan işletme, 2006 yılında ad değişikliğine giderek günümüzdeki ismini almış. Yine bu yılda tam 2698 kilogramlık bir döner yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmeyi başarmış. Yeni Mudanya yolunun 1. kilometresinde bulunan Melike Döner’in menüsünde döner kebabın yanı sıra; patates kızartması, hamburger ve tatlı seçenekleri de yer alıyor.
8. Yeşil Pideli Köfte Mahir Usta - Kayhan/Osmangazi
Bursa mutfağı dendiğinde aklına ilk olarak iskender gelmeyecek olan kişilerin sayısı oldukça azdır. İskender Efendi’nin 1867 yılında kendi küçük dükkanında keşfettiği bu nefis lezzetin ünü, günümüzde ülke sınırlarını da aşmış...
İskenderoğlu ailesine ait dükkanda 1970 yılında çalışmaya başlayan Hüsamettin Sünneli’nin kurucusu olduğu Yeşil Pideli Köfte Mahir Usta’dan da söz etmeden geçmeyelim. Çünkü bu restoran da Bursa’yı pideli köfte lezzetiyle tanıştıran yer olma özelliğine sahip. Bursa İskender Kebapçısı’ndan ayrıldıktan sonra kendi dükkanını açan Hüsamettin Sünneli, pideli köfteyi “gariban iskenderi” olarak adlandırıyormuş. Kayhan Çarşısı’nda bulunan dükkan, Hüsamettin Sünneli’nin 2000 yılında hayatını kaybetmesi üzerine oğlu Mahir Sünneli’ye geçmiş. Mahir Usta da hâlen görevinin başında. Yeşil Pideli Köfte Mahir Usta’da pideli köfte, Bursa kebabı, İnegöl köfte, kasap köfte, süt helvası, kabak tatlısı ve Kemalpaşa tatlısı servis ediliyor.
8. Kebapçı Hüseyin Usta - Alacamescit/Osmangazi
İskender kebap, Bursa kebabı, döner kebap ya da iskender… Adına her ne dersek diyelim, bu lezzetin nasıl müthiş bir yemek olduğunu her birimiz biliyoruz. İskender kebabın hasını yemek isteyenlerin de...
Cemal ve Cemil ustaların yanında yetişmiş Hüseyin Karaman’ın kurucusu olduğu Kebapçı Hüseyin Usta da Bursa’nın en çok tercih edilen kebapçıları arasında ilk sıralarda. Bursa kebabı, işletmenin kendi imalatı. Hatta kente gelen yerli ve yabancı turistlerin önemli bir bölümü de meşhur Bursa kebabını Hüseyin Usta’dan yemeyi tercih ediyor. 35 yıldan uzun süredir aynı noktada hizmet vermeyi sürdüren Hüseyin Usta, hâlen işinin başında. Güler yüzü ve hoş sohbetiyle ziyaretçilerle de sık sık temas kuruyor. Hatta onu genellikle hep, artık kendisiyle özdeşleşmiş olan mavi tişörtüyle görüyorsunuz.
9. Yıldız Kebap - Fomara/Osmangazi
Bursa’nın en gözde restoranlarından biri olan Yıldız Kebap’ı yalnızca bir kebapçı olarak sınırlandırmak doğru olmaz. Çünkü bu restoranda hem pide ve lahmacun çeşitlerinin hem de kebapların ve ev yemeklerinin tadını...
Bursa’nın görece yeni yükselen lezzet duraklarından biri olan Yıldız Kebap, yalnızca et lezzetlerinde değil, ev yemeklerinde de iddialı. On yılı aşkın süredir hizmet veren işletmede her gün kallavi bir yemek menüsü çıkıyor. Bu menüde mutlaka çorba, zeytinyağlı, pilav, tatlı, salata ve ana yemek seçenekleri yer alıyor. Bu sayede de öğle yemeklerinde civarda çalışan kişiler tarafından yoğun ilgi görüyorlar. Menüde envai çeşit kebap, döner, dürüm, pide ve lahmacun seçeneği de mevcut.
10. Kebapçı Tamer - İhsaniye/Nilüfer
İskender kebabı ülkenin neredeyse her kentinde yemek mümkün ama iskenderin hasını ve orijinalini yemek isterseniz, adres belli: Bursa. 1867 yılında İskender Efendi’nin bulduğu bu müthiş lezzet, günümüzde bizim mutfağımızın en...
Mesleğine 1982 yılında Yeniyol Uludağ Kebapçısı’nda bulaşıkçılık, komilik ve ocakçılık yaparak başlamış olan Tamer Usta, bugün kentin en popüler kebap restoranlarından birinin sahibi. 2013 yılında açılan Kebapçı Tamer, hem Bursa kebabı hem de bonfile kebap seçenekleriyle yoğun ilgi görüyor. Hatta menüde vejetaryen kebap seçeneği de mevcut. Dilerseniz döneri tombik ekmek ya da dürüm arasında da sipariş edebiliyorsunuz. Menüde tatlı ve meze seçenekleri de yer alıyor.
11. Beşyol Kebapçısı - Osmangazi & Nilüfer
Bursa mutfağının birbirinden nefis birçok farklı yöresel lezzeti var ama Bursa kebabı olarak da adlandırılan iskender kebabın başrolde olduğunu söyleyebiliriz. Ünü artık ülke sınırlarını dahi aşmış olan iskender kebap, 1870’li...
1990 yılında ilk şubesini açan Beşyol Kebapçısı’nın bugün İhsaniye, Buttim, Geçit ve Eker Meydan olmak üzere dört farklı şubesi mevcut. Şubelerin toplam kişi kapasitesi 500’ün üzerinde. 30 yılı aşkın süredir ziyaretçilerini ağırlamayı sürdüren işletmenin menüsünde yalnızca Bursa kebabı, yarım ya da tombik ekmek döner, tatlı ve meşrubat seçenekleri var. Ancak döner ve kebap konusundaki ustalıkları sayesinde, bu kadar sade bir menüyle dahi çok geniş bir müdavim kitlesine sahipler.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | İskender Tarihi Ahşap Dükkan | 9,2 |
2 | İskender Efendi Konağı | 9,2 |
3 | Tarihi Mavi Dükkan İskender 1867 | 8,8 |
4 | Uludağ Kebapçısı (Cemal & Cemil Usta) | 9,2 |
5 | Bursa Kebapçısı | 9,2 |
6 | Hacı Dayı Tophane | 9,2 |
7 | Melike Döner | 8,4 |
8 | Yeşil Pideli Köfte Mahir Usta | 9,2 |
9 | Kebapçı Hüseyin Usta | 9,2 |
10 | Yıldız Kebap | 8,8 |