Birbirine karışan çatal kaşık sesleri, her köşeden yükselen mis gibi yemek kokuları, sizi az sonra bir ziyafetin beklediğini gösteren ve onlarca yemek çeşidine ev sahipliği yapan dev bir camekan, arı gibi çalışan garsonlar… Bu atmosfer size de tanıdık geldi mi? Evet, bugün konumuz İstanbul’un en iyi esnaf lokantaları!
Esnaf lokantalarını kıymetli kılan öyle çok sebep var ki. Her daim lüksten ve şatafattan uzak olmaları, bizi kısacık bir öğle arasında bile nefis ve sağlıklı ev yemekleriyle buluşturmaları, birçoğunun onlarca yıldır aynı aşçılarla çalışması sayesinde lezzet çıtalarından bir basamak bile aşağı düşmeleri, mütevazı ve salaş atmosferleri… Daha da çok sebep sayarız ama birazdan öyle iyi esnaf lokantalarından söz edeceğiz ki, girişi fazla uzatmak istemiyoruz.
İstanbul’da yaşayıp da dışarıda lezzetli ve sağlıklı yemek seçenekleri bulmak isteyen, annesinin yemeklerini özleyen, bir tabak pilavda bile bir lezzet şöleni bulmayı düşleyen herkesi bekleriz. Gelin, İstanbul’un en iyi esnaf lokantalarını birlikte keşfedelim!
1. Hacı Abdullah Lokantası - Hüseyinağa/Beyoğlu
İstanbul’un en sevilen ve ilgi gören esnaf lokantalarından biri olan Hacı Abdullah Lokantası, kentin en turistik noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, Beyoğlu ilçesine bağlı Hüseyinağa Mahallesi’nin sınırları içinde hizmet veriyor....
İstiklal Caddesi’ndeki Hacı Abdullah Lokantası, Ahilik teşkilatının dayanışma felsefesi ile varlığını sürdüren bir lokanta. İlk olarak 1888 yılında Karaköy’ün rıhtımında Abdullah Efendi ismiyle kurulmuş. Hatta lokantanın işletme ruhsatını bizzat Sultan II. Abdülhamit vermiş.
Yıllarca yabancı ülkelerden kenti ziyarete gelen resmi heyetleri de ağırlayan işletme, 1915 yılında İstiklal Caddesi’ndeki Rumeli Han’a taşınmış. 1940 yılında yeniden mekan değiştirmiş ve bu kez de Hacı Salih ismini almış. Yıllar boyu mekan ve isim değişiklikleri devam etmiş, çünkü Ahilik teşkilatında ustadan çırağa felsefesi geçerli. 1983 yılında prosedür gereği isim değişikliğine gidilmesi gerekince, tercihlerini ilk isimden, yani Hacı Abdullah Lokantası’ndan yana kullanmışlar.
Günümüzde de teşkilattan birçok kişinin ortağı olduğu Hacı Abdullah Lokantası, her gün ziyaretçilerini onlarca farklı lezzetle buluşturuyor. Ramazan ayında özel bir menü hazırlayan mekanın başka şubesi yok. Paket servis hizmeti de mevcut.
2. Hayvore - Kuloğlu/Beyoğlu
İstiklal Caddesi, İstanbul’un açık ara en turistik noktalarından biri. Haliyle cadde boyunca karşınıza yıllardır aynı noktada hizmet veren, hem yerli ve yabancı turistlerden hem de kent sakinlerinden tam not almayı...
2009 yılında İstiklal Caddesi’nde açılan Hayvore uzmanlığını Karadeniz mutfağı üzerine yapmış bir esnaf lokantası. Fakat menüsünde yemek kültürümüzün birçok farklı yöresel lezzeti mevcut. Çiçek Pasajı’na da çok yakın bir konumda bulunan işletmenin bu ismi almasının çok anlamlı bir sebebi var. Lokantanın kurucusu olan Hızır Keskin, aslında mesleğe Rasim Usta’nın yönetimindeki Sisore Pera’nın bünyesinde başlamış. Sisore Pera, Lazcada “sen neredesin” demek. Yıllarca burada çalıştıktan sonra nihayetinde Sisore Pera ile yollarını ayırmaya karar veren Keskin’i, mekanın müdavim konukları uzun süre boyunca aramış ve “Neredesin sen?” diye sormuşlar. Keskin de kendi lokantasına Lazcada “ben buradayım” demek olan Hayvore ismini vermiş.
Hayvore’de İzmir köfte, Hasanpaşa köfte, yuvalama ve meyhane pilavı gibi birçok yöresel lezzet sunuluyor ama biz özellikle karalahana çorbası, lahana sarması, hamsili pilav, Giresun ezmesi ve hamsi kaygana gibi Karadeniz lezzetlerini denemenizi tavsiye ederiz. Hayvore’nin çok yakında Galataport şubesinin de açılacağının müjdesini de verelim.
3. Şahin Lokantası - Asmalımescit/Beyoğlu
Esnaf lokantaları bizim yemek kültürümüzde asırlardır çok önemli bir yere sahip. Hem çalışan nüfusa öğle yemeklerinde ev yemeğine ulaşma imkanı sunmaları hem de sınıf ayrımının içeri giremediği mütevazı atmosferleriyle; diğer...
Bir esnaf lokantası düşünün, dünyaca ünlü gastronomi yazarı Anthony Bourdain’den bile tam not almayı başarmış olsun. Asmalımescit’teki Şahin Lokantası bunu çoktan başardı. 1967 yılından beri hizmet veren lokanta, babadan oğula devredilmiş bir aile işletmesi. The Guardian’da da isminden övgüyle söz edilmiş olan mekan, Beyoğlu’nda iki farklı şubeyle hizmet veriyor. Menüler günlük olarak değişiyor. Paket servis hizmeti de bulunan Şahin Lokantası’nın dönerinin de çok meşhur olduğunu belirtelim.
4. Tarihi Nato Lokantası - Karaköy/Beyoğlu
Bildiğiniz üzere, yakın geçmişin en önemli yeme içme mekanlarını oluşturan esnaf lokantaları, günümüzde ne yazık ki giderek azalıyor. Zincir restoranlar ve fine dining konseptli işletmeler hız kesmeden artarken, kaliteli ve...
Karaköy’de 1952 yılında kurulan Tarihi Nato Lokantası, restoranın kurucusu Mevlüd Öztürk’ten, oğlu Şef Uğur Öztürk’e geçmiş. Kapısından içeri giren herkese evine gelen misafirler gibi davranan lokanta çalışanları, mekanın bunca müdavime sahip olmasının en önemli sebeplerinden biri. Bir diğer sebep de burada elli yıldan uzun süredir aynı tariflerin uygulanıyor olması. Özellikle öğle saatlerinde boş masa bulmanın biraz zor olduğu Tarihi Nato Lokantası’nda, günlük ortalama 20 çeşit yemek çıkıyor. Hepsi de hızla tükendiği için, siz elinizi çabuk tutun deriz.
5. Hakkıoğlu Esnaf Lokantası - Mecidiyeköy/Şişli
Bize sorarsanız, esnaf lokantalarının kendine has, başka hiçbir yerde karşılaşamayacağınız bir ruhu var. Mütevazı ve salaş atmosferinden sohbete karışan çatal bıçak seslerine, dört bir yandan yükselen mis gibi yemek kokularından...
Şişli’de iki farklı şubesi bulunan Hakkıoğlu Esnaf Lokantası cömert porsiyonları ve bölge ortalamasına kıyasla makul bulunan fiyatlarıyla semt sakinlerinin favori duraklarından birine dönüşmüş durumda. Özellikle çorbaları çok seviliyor. Her iki şubede de paket servis hizmeti mevcut. Yemek tezgahında her gün onlarca farklı ve birbirinden lezzetli yemekler boy gösteriyor.
6. Hünkâr Lokantası - Nişantaşı/Şişli
Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfaklarının nefis lezzetlerini seviyorsanız, sizi İstanbul’un en ünlü restoranlarından biri olarak kabul edilen Hünkâr Lokantası ile tanıştırmak isteriz. Yolculuğuna 1950 yılında Fatih ilçesindeki şubesiyle başlayan bu...
1950 yılında Fatih’te açılan ve 2000 yılında Nişantaşı’ndaki yeni adresine taşınan Hünkar Lokantası da bir asırı devirmeye doğru adım adım gidiyor. Restaurant Magazine’in dünyanın en iyi 100 restoranından biri olarak nitelendirdiği işletme, klasik esnaf lokantalarına kıyasla daha şık bir atmosfere sahip. Ancak şıklık bir gösterişe dönüşmüyor elbette. Burada da esnaf lokantalarının olmazsa olmazı olan camlı yemek tezgahı karşınıza çıkıyor. Adana güveç, hamsili pilav, Galip Bey’in salatası, topik, ayvalı yahni, pazı kökü… Hünkar Lokantası’nın kusursuz yaptığı çok fazla yemek var.
7. Mahir Lokantası - Cumhuriyet/Şişli
İstanbul’da Anadolu mutfağının nefis lezzetleriyle bezeli bir ziyafet çekmek isteyenlerin ziyaret edebileceği en cazip adreslerden biri olan Mahir Lokantası, Şişli ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde hizmet veriyor. Lokantanın hem kurucusu hem...
Mahir Lokantası, kendini bildi bileli babasının Diyarbakır’daki lokantasına gidip gelen, uzun süre burada çalışan ve kendini hakkıyla “doğma büyüme lokantacı” olarak nitelendiren Mahir Nazlıcan tarafından kurulmuş. 2014 yılında açılan lokanta, on yıldır aynı lezzet ve hizmet kalitesini sürdürmek açısından çok istikrarlı. Mahir Bey bu lokantayı açmadan önce yaklaşık iki yıl boyunca İstanbul’un tüm iyi lokantalarını gezmiş, dersine çok iyi çalışmış. Şef Antonio Carluccio’nun meşhur sözünden alıntı yaparak, “Bu yemekleri annem ve anneannem nasıl yapıyorsa öyle yapmaya devam edeceğim.” diyor. Bu etkileyici başarının ve istikrarın en önemli sebeplerinden biri, belki de bu.
Mahir Lokantası’nda tadabileceğiniz lezzetleri saymaya sayfalar yetmez. Mumbar dolması mı ararsınız, kebaplar ve lahmacunlar mı, Diyarbakır ezme güveç mi, bademli iç pilav mı, zeytinyağlılar mı, ızgaralar mı… Menü çok geniş ve iddia ediyoruz, burada damak zevkinize uygun bir lezzet seçeneği bulamamanız imkansız. Rezervasyon kabul etmeyen Mahir Lokantası, haftanın pazar hiç tüm günlerinde ziyarete açık.
8. Havuzlu Restaurant - Beyazıt/Fatih
Dünyanın en büyük ve ihtişamlı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, beş asırdan uzun sürelik bir tarihi geçmişi ardında bırakmış olan, turistik ve kadim bir yapı. Kendine has atmosferi, kokusu ve dünyasıyla...
Konumuz esnaf lokantaları olur da İstanbul’un en meşhur esnaflarının aynı çatı altında çalıştığı Kapalıçarşı’ya uğramadan geçer miyiz? Kapalıçarşı’nın ünlü esnaf lokantası da 1959 yılında kurulan Havuzlu Restaurant. Ancak işetmenin 2001 yılında el değiştirdiğini de belirtmek gerek. Eskiden içki servisi de bulunan, el değiştirdikten sonra da alkolsüz ve geleneksel bir esnaf lokantasına dönüşen mekan; ismini önündeki küçük fıskiyeli havuzdan alıyor. Havuz da restoranla yaşıt. Kapalıçarşı’nın otantik ve tarihi dokusuna çok başarılı bir şekilde uyum sağlayan Havuzlu Restaurant, pazar hariç her gün 11:30 ile 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Abant kebabı, patlıcan beğendi ve Havuzlu kebap gibi spesiyalleri bitmeden yakalamak istiyorsanız; Kapalıçarşı esnafının öğle arasından önce burada olmanızı tavsiye ederiz.
9. Yanyalı Fehmi Lokantası - Osmanağa/Kadıköy
İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Osmanağa Mahallesi’nde uzun yıllardan beri hizmet veren Yanyalı Fehmi Lokantası, kentin en ünlü ve popüler esnaf lokantalarından biri. Sönmezler ailesi tarafından işletilen lokantanın kurucusu olan Fehmi...
İstanbul’un en ünlü esnaf lokantalarından biri olan Yanyalı Fehmi Lokantası, Yunanistan’ın Yanya kentinden buraya göç etmiş Sipahioğlu eşrafından Fehmi Efendi tarafından kurulmuş. 1919 yılından beri hizmet veren işletme günümüzde Fehmi Bey’in oğulları Erdoğan ve Engin Sönmezer tarafından işletiliyor. Yanyalı Fehmi Lokantası’nın yüz yıldan uzun süredir aynı lezzet ve hizmet kalitesini sunabilmesinin en önemli sebeplerinden biri, mutfak ekibindeki neredeyse herkesin de yaklaşık otuz yıldır burada çalışıyor olması. Artık müdavimleriyle bir gönül bağı da kurmuş olan mekan, zengin menüsüyle de göz dolduruyor.
10. Çiya Sofrası - Caferağa/Kadıköy
1987 yılında Musa Dağdeviren’in kurduğu Çiya Sofrası, yalnızca Kadıköy’ün değil, ülkemizin en ünlü restoranlarından biri. Ünlü şef ve yemek antropoloğu Musa Dağdeviren, hem doğup büyüdüğü Gaziantep’in hem de Anadolu coğrafyasının...
Ünlü şef ve yemek antropoloğu Musa Dağdeviren’in 1987 yılında Kadıköy’de açtığı Çiya Sofrası, Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve nefis lezzetlerini yaşatmak gibi çok önemli ve anlamlı bir misyon yüklenmiş. Memleketi Gaziantep Nizip’te yalnızca 5 yaşındayken mutfakta çalışmaya başlayan Dağdeviren, mesleğinde ne kadar usta olduğunu zaten bugüne dek bize sayısız kez kanıtladı. Aslında Çiya’nın, hepsi aynı sokakta sıralanan üç farklı şubesi var. Ancak Çiya Kebap ve Çiya Kebap 2 şubeleri, isimlerinden de anlaşılacağı üzere kebap ve lahmacun üzerine odaklı şubeler. Çiya Sofrası’nda ise Anadolu mutfağının, reçeteleri nesilden nesile aktarılan tariflere sahip yöresel lezzetlerinin tadını çıkarabiliyorsunuz. Kağıt kebabı, ekşili taraklık ve domatesli kebap özellikle tavsiyemizdir.
11. Kardeşler Lokantası - Kemerburgaz/Eyüpsultan
Genel müdürle işçinin aynı mütevazı ortamda yemek yiyebildiği, sohbete çatal bıçak şıngırtılarının karıştığı, dört bir yandan nefis yemek kokuları yükselen, kendine has yerler; esnaf lokantaları. Başta çalışan nüfus olmak üzere,...
1974 yılında Kemerburgaz’da ziyaretçilerine kapılarını açan Kardeşler Lokantası, Kemerburgaz sakinlerinin favori lezzet duraklarından biri. Özellikle öğrenciler ve çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Ancak öğle yemeği saatlerinde burada çat kapı yer bulmak biraz zor. CEO’sundan işçisine, herkesin aynı koşullarda ve masada yemek yediği; ayrımdan uzak bir yer burası. Sulu yemekler zaten çok lezzetli ama mekanın döneri ve turşusu da bol bol övgü alıyor. Bazı günlerde Kardeşler Lokantası’nda kuzu kapama, Elbasan tava, ciğer sarma ve Arnavut ciğeri gibi özel yemekler de çıkıyor.
12. Kanaat Lokantası - Sultantepe/Üsküdar
Esnaf lokantaları lezzetli, sağlıklı ve kaliteli yemekler yemek için rotamızı çevirebileceğimiz en ideal adresler arasında yer alıyor. Özellikle uzun yıllardır aynı noktada hizmet veren, onlarca yıldır aynı aşçının çalıştığı, lezzet...
Üsküdar’da esnaf lokantası dendiğinde de akla ilk olarak Kanaat Lokantası gelir. Kargılı ailesinin üç üyesi tarafından 1933 yılında kurulan Kanaat Lokantası, günlük ortalama 120 çeşit yemekle çıkıyor konuklarının karşısına. Kargılı ailesi zaten 150 yıldan uzun süredir tatlıcılık ve dondurmacılık mesleklerinin erbabı. Hal böyle olunca, Kanaat Lokantası’nın tatlıları da en az yemekleri kadar övgü alır. Sultantepe’deki tek şubesiyle hizmet veren lokanta; gel al, paket servis ve catering hizmetleri de sunuyor.
Sıra | İçerik | Kullanıcı Puanı |
---|---|---|
1 | Hacı Abdullah Lokantası | 9,4 |
2 | Hayvore | 9,2 |
3 | Şahin Lokantası | 9,2 |
4 | Tarihi Nato Lokantası | 9,2 |
5 | Hakkıoğlu Esnaf Lokantası | 9,2 |
6 | Hünkâr Lokantası | 9,2 |
7 | Mahir Lokantası | 9,2 |
8 | Havuzlu Restaurant | 9,2 |
9 | Yanyalı Fehmi Lokantası | 9,4 |
10 | Çiya Sofrası | 9,2 |