İlk Çağ'da bir Yunan sömürge yeri şeklinde kurulan ve ismi Eneyaz adlı Yunan prensinden gelen Enez, Edirne’nin güneybatısında bulunan bir ilçesi. Doğuda Keşan ilçesiyle, batıda Ege Denizi’yle, güneyde Saroz Körfezi’yle, kuzeyde ise İpsala ilçesi ve Yunanistan’la çevreleniyor. Hem Ege Denizi’ne hem de Saros Körfezi’ne kıyısı bulunduğu için, Enez’in doğal güzellikler açısından ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratmayan bir destinasyon olduğunu söylemek mümkün. İlçenin tek dağı, Çan Hıdır Dağı da olarak adlandırılan Çandır Dağı. Onun da yüksekliği 400 metre civarında. Ayrıca, Enez’den geçen tek nehir Meriç Nehri. Ancak ilçe sınırlarında çok sayıda doğal göl ve dere bulunuyor.
Eski çağlarda Ainos ismiyle adlandırılan Enez, henüz bir kasaba olduğu dönemde Büyük İskender’in hükümdarlığı sırasında hızla gelişmeye başlamış. Roma İmparatorluğu döneminde zengin ve popüler bir liman kentine dönüşmüş. Orta Çağ’da da Bizans’a olan bağlılığını sürdürmüş. Ardından, Bizans prensesinin çeyizi olan Cenevizlilere armağan edilmiş. Cenevizliler de burada bir derebeylik kurarak 14. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin üstünlüğünü kabul etmiş. İstanbul’un fethinin ardından Trakya’da alınmadık yalnızca Enez kalınca, Osmanlı Devleti bu bölgeyi 1456 yılında hem karadan hem de denizden kuşatmış. Dönemin derebeyi bu kuşatma sonucunda kaçınca, Enez de savaşa gerek kalmadan teslim olmuş.
Tarih boyunca Ruslar, Bulgarlar ve Yunanlılar tarafından işgal edilen Enez, I. Dünya Savaşı sonrasında iki yıl boyunca Yunan yönetiminde kalmış 23 Kasım 1922 tarihinde kurtarıldıktan sonra uzun süre Keşan’ın bucağı olarak varlığını sürdürmüş. 1953 yılında ise ilçe statüsü kazanmış. Enez’de gezilecek yerler arasında Ainos Antik Kenti, Enez Kalesi, Dalyan Gölü ve Gala Gölü Milli Parkı gibi çok sayıda önemli destinasyon yer alıyor.