1867 ile 1886 yılları arasında inşa edilmiş olan Pasaport İskelesi, İzmir’in hâlen aktif olarak kullanılan vapur iskelelerinden biri. Alsancak ve Konak vapur iskelelerinin tam ortasında kalan bu tarihi yapı, geçmişte Osmanlı Devleti tarafından pasaport bürosu olarak kullanıldığı için bu ismi almış. Yapının orijinal hali, 1922 yılında gerçekleşen büyük İzmir yangınında çok ciddi hasar görmüş. Bu nedenle 1926 yılında, dönemin valisi Kazım Dirik’in de emekleriyle, yeniden inşa edilmiş. Böylece körfez vapur işletmeleri binası işlevini kazanmış ve 2003 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamlı bir restorasyon çalışmasından daha geçirilmiş.
Buram buram tarih kokan bir atmosfere sahip olan Pasaport Vapur İskelesi, Cumhuriyet Meydanı’nın da oldukça yakınında. İzmir halkı iskelenin çevresinde bulunan bölgeyi de Pasaport olarak adlandırıyor. Bu bölge, Osmanlı Devleti döneminde liman olarak kullanıldığı için özellikle Levantenlerin yoğun olarak çalıştığı bir adres olmuş. Günümüzde de Pasaport civarında çok sayıda otel, iş merkezi, şirket binası ve dükkan yer alıyor.
Pasaport’un en keyifli yönlerinden biri, sahil şeridi boyunca Konak Vapur İskelesi’ne kadar uzanan kısımda çok sayıda kafeterya ve restorana ev sahipliği yapması. Ziyaretçilerine harika bir gün doğumu ya da batımı ve deniz manzarası sunan bu bölgede meyhanelerden restoranlara, balık lokantalarından kahvehanelere kadar çok sayıda yeme içme işletmesi yer alıyor. Tarihi binalarla da çevrelenmiş olan Pasaport’tan Konak yönüne doğru ilerlediğinizde karşınıza Konak Pier isimli alışveriş merkezi de çıkıyor.