Çanakkale’nin güneyinde bulunan bir ilçesi olan Bayramiç, hem doğal güzellikleri hem de mitolojisi sebebiyle turistik açıdan önem taşıyor. %63’ü ormanlarla kaplı olduğu için ziyaretçilerine yemyeşil bir atmosfer ve bol oksijenli bir hava sunan ilçenin yerleşim tarihi antik çağlara kadar uzanıyor. 1308 yılında Karesi Beyliği’nin, 1356 yılında ise Osmanlı Devleti'nin egemenliğine girmiş olan Bayramiç, bu dönemde “Bayram İçi” olarak adlandırılırmış. Bayram yeri anlamına gelen bu ifade, zaman içinde Bayramiç sözcüğüne evrilmiş. 1902 yılından beri ilçe statüsüne sahip olan Bayramiç’in merkezinin yaklaşık 14 kilometre güneyinde, Kebrene Antik Kenti yer alıyor. Çaldağ olarak isimlendirilen bir tepenin üzerine kurulu olan ve tarihçesi M.Ö. 7. yüzyılın ortalarına kadar uzanan bu kentin İda’nın en yakınındaki kentlerden biri olduğu biliniyor.
Yolunuz Bayramiç’e düştüğü takdirde keşfedebileceğiniz çok sayıda doğal ve tarihi güzellik var. Bunlardan ilki, Kültür Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmasının ardından müzeye dönüştürülen Hadımoğlu Konağı. 17. yüzyıldan günümüze kadar ulaşabilen nadir Türk evlerinden biri olan tarihi konak ücretli şekilde gezilebiliyor. Hacı Bali Camii ya da yeni ismiyle Tepe Camii, Çarşı Camii, Karşıyaka Camii ve Taş Köprü de ilçede görebileceğiniz diğer önemli ve tarihi yapılar arasında yer alıyor. Bayramiç’in her noktasına karşınıza çıkabilen rengarenk Bayramiç çeşmeleri de ilçenin atmosferine ayrı bir dokunuş katıyor.
Bayramiç’te ziyaret edebileceğiniz bir diğer durak olan Külcüler Kaplıcası, ilçe merkezinden yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta. Şifalı olduğu düşünülen sularıyla bu kaplıca, sağlık turizmi için önemli bir durak. Ayrıca, Bayramiç Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’na da ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil bir atmosferde piknik yapmak ve biraz zihninizi dinlendirmek için bu alanı da ziyaret edebilirsiniz.