Çanakkale’nin Ezine ilçesinin Dalyan Köyü sınırları içinde yer alan Alexandria Troas Antik Kenti, Büyük İskender’in adına ve M.Ö. 310 yıllarında kurulmuş olan bir kent. Günümüzde Kestanbolluk mevkiinde yer alan bu kentin kurucusu, Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Antigonos Monophtalmos’muş. Aslında bu sebeple, kentin ilk ismi de Antigoia olmuş. Ancak Büyük İskender’in hayatını kaybetmesinin ardından, Lysmimakhos kentin ismini “Troas’taki İskender’in kenti” anlamına gelen Alexandria Troas olarak değiştirmeye karar vermiş.
Sekiz kilometre uzunluğunda bir sur duvarıyla çevrelenen Alexandria Troas kenti, Avrupa ve Asya arasında bağlantı noktası niteliğinde bir konuma sahipmiş. Bu nedenle tarih boyunca çok önemli roller üstlenmiş. Hatta bir dönem Roma İmparatorluğu’nun başkenti olması bile düşünülmüş. Ancak nihayetinde, başkent olarak İstanbul, yani Konstantinopolis seçilmiş. İkinci görkemli dönemini Roma imparatoru Augustus zamanında yaşayan kent, M.Ö. 1. yüzyılın ortalarında bir Roma metropolisi haline gelmiş.
Alexandria Troas; tapınakları, stadyumu, limanı, hamamı, tiyatrosu ve taş döşeli caddeleriyle tümüyle planlanmış bir kent yerleşimi. Bu yerleşimden günümüze dek ulaşabilmiş en önemli yapılardan biri de Herodes Atticus Gymnasiumu. Bu alan, Anadolu’daki en büyük gymnasyumlardan biri. Hâlen kazı çalışmalarına sahne olan Alexandria Troas Ören Yeri, günümüzde ücretsiz şekilde ve haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. Ziyaret saatleri 08:30 ile 20:00 arası. Ziyaretçiler Neandria Kapısı, hamam, tiyatro, tapınak, saray ve liman gibi yapıları yakından inceleyebiliyor.