Isparta’nın kent merkezinde bulunan Mimar Sinan Camii, diğer ismiyle Firdevs Paşa Camii, şehirdeki en eski camilerden biri. Mimar Sinan’ın üslubunu taşıdığı ve Isparta Valisi Firdevs Paşa tarafından inşa ettirildiği için her ikisinin ismiyle de anılabiliyor. Firdevs Paşa, Mimar Sinan Camii’ye gelir sağlayabilmek için aynı dönemde farklı yapılar da inşa ettirmiş. Bunlardan biri Eski Üzüm Pazarı, diğeri ise Firdevs Bey Bedesteni. Her iki yapı da caminin oldukça yakınında. Bu sebeple, Isparta’nın merkezini gezerken yalnızca bir iki saat içinde tüm yapıları yakından incelemeniz mümkün.
Mimar Sinan Camii’ye gelir sağlayabilmek amacıyla inşa edilen Eski Üzüm Pazarı, cami ile Firdevs Bey Bedesteni’nin arasında bulunuyor. Isparta’ya has bir taş cinsi olan kövke kullanılarak inşa edilen bu tarihi yapı, iki katlı şekilde tasarlanmış. Dükkanların ikinci katına biraz dar bir merdivenle çıkılıyor ve yapının içinde toplamda 16 adet dükkan bulunuyor.
Aslında Üzüm Pazarı’nı İstanbul’un Mısır Çarşısı’na benzetmek mümkün. Tıpkı Mısır Çarşısı gibi tarihi bir mirası ve karakteri bulunan Üzüm Pazarı, bu ismi geçmişte üzüm de dahil olmak üzere envai çeşit ürün satan dükkanlara ev sahipliği yapmasından almış. Günümüzde çarşıda üzüm satılmıyor. Ancak kuyumcu, bıçakçı, hediyelik eşyacı, çantacı, ayakkabıcı ve kahveci gibi birçok dükkan türüne rastlamak mümkün. Tekstil ürünlerinin de satışının yapıldığı Eski Üzüm Pazarı, hem yerli ve yabancı turistlerin hem de kent sakinlerinin alışveriş yapmak için sık sık ziyaret ettiği bir yer. Siz de Isparta geziniz sırasında Eski Üzüm Pazarı’na uğrayabilir ve çarşının tarihi dokusunu daha yakından inceleyebilirsiniz.