Sivas’ın Gemerek ilçesindeki Sızır adlı beldede bulunan Sızır Şelalesi, belde merkezine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta. Sit alanı statüsüne de sahip olan bu görkemli şelale hem Çat Ormanları’nın içinde hem de Göksu Çayı’nın üzerinde yer aldığı için birbirinden etkileyici manzaralara ev sahipliği yapıyor. Çevre halkının favori mesire yerlerinden biri haline gelmesini de söz konusu manzaralara ve içinde barındırdığı doğal güzelliklere borçlu. Sızır Şelalesi’nin çevresi de doğa yürüyüşlerini sevenlerin çok keyif alabileceği yürüyüş parkurlarıyla dolu. Etrafı yemyeşil bir bitki örtüsüyle bezenmiş olan şelale, gürül gürül çağlayan sularıyla özellikle bunaltıcı yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin imdadına koşuyor.
Sızır Şelalesi’ni besleyen sular, şelalenin yalnızca 500 metre uzağında. Söz konusu alan sit alanı statüsüne sahip olduğu için, şelalenin çevresi de kapsamlı çevre düzenlemesi çalışmalarından geçirilmiş. Örneğin, alana konulan tahta merdivenler sayesinde ziyaretçiler şelalenin alt bölgelerine hiç zorlanmadan ulaşabiliyor. Özellikle yaz aylarında şelalenin döküldüğü alanda yüzme keyfi yapanların sayısı da hiç de az olmuyor. Kış aylarında ise Sızır Şelalesi’nin donduğunu hatırlatmak gerek. Bu mevsimde burada piknik ya da kamp yapmak pek mümkün değil ama donan şelalenin manzarasını izlemek gerçekten çok keyifli.
Sızır beldesine çok yakın bir mesafede yer alan Çat Ormanları, bölgenin gerçek bir oksijen deposuna dönüşmesini sağlıyor. Yine buradaki ormanlar sebebiyle, şelalenin çevresinde yaşayan hayvan türlerinin sayısı da oldukça fazla. Ayrıca, Sızır beldesi Bizans ve Roma dönemlerine tarihlenen kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.