Pazarlar, hem bizim hem de farklı coğrafyaların kültürlerinde asırlardır çok önemli bir yere sahip. Geleneksel alışveriş kültürünün korunmasının yanı sıra, sosyal ve ekonomik yaşamın gelişmesinde de çok önemli bir rol oynuyorlar. Günümüzde ülkemizin birçok kentinde de hâlen pazar kültürü yaşatılıyor. Söz konusu Batı Karadeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Bartın olduğunda da akla ilk olarak Galla Pazarı geliyor. Aslında ismi Kadınlar Pazarı olsa da halk arasında Galla Pazarı ya da Galla Bazarı olarak anılan bu pazar, uzun yıllardan beri satıcılarının yalnızca köylü ev kadınlarından oluşması sebebiyle ün salmış durumda.
18. yüzyılda en önemli geçim kaynağı pazarcılık olan Bartın’da, Galla Pazarı son derece önemli bir gelenek. Her hafta cumartesi günü kurulan pazar, ticari açıdan sınırlarını daha bu dönemde Safranbolu, Ulus ve Eflani’yi de içine alan bir bölgeye kadar genişletmiş. İlerleyen yüzyıllarda ise İstanbul’a ve hatta Avrupa’ya da ihracat yapılmaya başlanmış. Evliya Çelebi’nin de 17. yüzyıl ortalarında ziyaret ettiği Galla Pazarı artık her salı ve cuma günleri kuruluyor. Pazarın ortaya çıkış sebebi ise Osmanlı döneminde işsizlik sorununun baş göstermesi ve erkeklerin ormancılık gibi meslekler için evden uzaklaşması neticesinde kadınların tarla ve bahçe işlerini üstlenmesiymiş. Hasat ürünlerini pazarda satarak ev ihtiyaçlarını temin etmişler, böylece ortaya en az iki asırlık tarihçeye sahip geleneksel bir pazar çıkarmışlar.
Envai çeşit taze ve organik ürünün yanı sıra yöresel kıyafetleri de bulabileceğiniz Galla Pazarı, bugüne dek birçok belgesele ve habere de konu oldu. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği pazarda, Bartın köylerinde üretilmeyen ürünlerin satışını engellemek amacıyla sıkı denetimler de yapılıyor. Siz de Bartın’ın kültürel ve sosyal yaşamı üzerinde çok önemli bir yere sahip olan bu pazarı ziyaret edebilir, taptaze ürünler alabilirsiniz.