İzmir’in en önemli ve tarihi alışveriş merkezlerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı, aynı zamanda kentin turistik açıdan en popüler duraklarından birini oluşturuyor. Kendine has otantik atmosferiyle ön plana çıkan bu çarşı, Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı’na dek uzanan oldukça geniş bir bölgeye yayılmış durumda. Kemeraltı’nın ana caddesini Anafartalar Caddesi oluşturuyor. Büyükçe bir kavis çizen bu caddenin kavisli olması, geçmiş asırlarda burada bulunan iç limanın çevresinden dolaşmış olmasından kaynaklanıyor.
Kemeraltı ilk inşa edildiği dönemde, yani 1650-1670’li yıllarda; kiremit örtülü ve arastalı bir kapalı çarşı olarak tasarlanmış. Bu yıllarda Şadırvanaltı Camii’den Havra Sokağı’na doğru ilerleyen bölgede bulunan sokakların üzeri kapalıymış. Hatta Kemeraltı ismi de bu bölgenin üstünün kapalı olması nedeniyle seçilmiş. Ancak günümüzde çarşının bazı bölümlerinin üzeri açık. Asırlara meydan okuyan tonoz ve kubbeli dükkanlara da hâlen ev sahipliği yapan Kemeraltı’nda modern yapılar ve kafeteryalar da bulunuyor.
Kemeraltı günün her saatinde canlılığını koruyan ve neredeyse her türden alışveriş ihtiyacının karşılanabileceği ölçüde zengin bir çeşitliliğe ev sahipliği yapan bir çarşı. Çarşıda özellikle seramik, ahşap, çini, halı, kilim ve hediyelik eşya gibi ürünlerin satışını yapan dükkanların sayısı oldukça fazla. Kemeraltı’nın içinde çok sayıda tarihi han da mevcut. Bunlardan en ünlü ve popüler olanı, 1744 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan Kızlarağası Hanı. Ancak Kemeraltı’nda bulunan hanların sayısı toplamda on dokuza ulaşıyor. 1597 yılında inşa edilen Hisar Camii de Kemeraltı sınırları içinde bulunuyor. 19. yüzyılda İzmir’in ticaret hayatının kalbini oluşturan Kemeraltı’nın kara sınırlarını Eşrefpaşa Caddesi ve Fevzipaşa Caddesi oluşturuyor.