İsmini Bağdat seferine çıkan Osmanlı sultanı IV. Murat’tan alan Muradiye Şelalesi, Van’ın ev sahipliği yaptığı en görkemli doğa harikalarından biri. Muradiye ilçesi sınırlarında yer alan bu ihtişamlı şelale, Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-i Mahi çayının üzerinde bulunuyor. 18 metre yükseklikten çağlayan sular, yılın her mevsiminde birbirinden etkileyici manzaralar oluşturuyor. Aslında Muradiye Şelalesi çok da yüksek bir şelale değil. Ancak Bend-i Mahi çayının kuvvetli akış gücü, şelalenin daha da görkemli bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Van il merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan şelalenin tam karşısında yer alan bölge ise çevre halkı tarafından rekreasyon alanı olarak kullanılıyor. Bu alanda bir asma köprü de ziyaretçileri karşılıyor.
Van Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden kalkan Çaldıran minibüsleriyle veya halk otobüsleriyle ulaşım sağlayabileceğiniz Muradiye Şelalesi bahar aylarında rengarenk çiçeklerle bezenip harika bir görünüme kavuşuyor. Kış mevsiminde ise buradaki manzarayı izlemek başka bir keyif. Çünkü kış aylarında şelale donuyor ve sular buzdan kristaller formunu alıyor. Kamp ve piknik yapmak için de son derece elverişli bir ortam oluşturan şelalenin çevresi, trekking tutkunları için gerçek bir keşif cenneti.
Muradiye Şelalesi’nin civarında kimi zaman çevre halkının kendi tarlalarından hasat ettiği ürünlerin satışının yapıldığı tezgahlar kuruluyor. Şelalenin yakınlarında bir yeme içme ya da konaklama tesisi yok. Ancak yakın çevrede temel ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz bakkallar yer alıyor.
Tendürek Dağı’nın beslediği Bend-i Mahi Çayı üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, adını Osmanlı hükümdarı IV. Murat’tan almıştır. IV. Murat, Bağdat Seferi sırasında bu bölgede konaklamıştır.
Bend-i Mahi Çayı üzerinde başka irili ufaklı şelaleler bulunmakla birlikte 18 metre yüksekliğindeki Muradiye Şelalesi, bu şelaleler arasında en çok bilineni ve ilgi görenidir. Burası her mevsim ayrı güzelliktedir. Kışın sular donup kristal bardakların sergilendiği bir vitrine dönüşürken yazın bu sular erir ve müthiş bir ahenkle çağıldayan suların sesi en iyi bestekârları kıskandırır.
Van Belediyesi tarafından şelaleye olan ilgiyi arttırmak amacıyla 2018 yılında bir çevre düzenlemesi yapılmıştır. Şelaleyi karşıdan gören yeşil alanda piknik yapılabilmekte olup piknik alanına geçiş için Bend-i Mahi Çayı üzerine kurulmuş olan asma köprü kullanılabilmektedir. Yaklaşık 50 metre uzunluğundaki köprü oldukça dardır ve üzerinden yürürken size yıkıldı yıkılacak hissi verebilir ancak korkmayın. Cesaretinizi toplayıp ilk adımı atın ve şelale ve çay manzarasının tadını çıkarın.
Burada piknik dışında çay kahve içip yemek yiyebileceğiniz tesisler ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir bakkal mevcut. Ayrıca Muradiye Şelalesi doğayla bütünleşmeyi sevenlere kamp yapma imkânı da sunuyor. Bu arada şelale, Van’ın simgelerinden inci kefalinin göç güzergâhında bulunuyor; haziran ayında Van’ı ziyaret ederseniz suya iyi bakın, suyun tersi istikamette yüzen inci kefallerini görebilirsiniz.
Son olarak Muradiye Şelalesi’ne girişin ücretli olduğunu belirtelim.