Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Van Valiliği işbirliğinde kurulmuş olan Van Kedisi Evi, Van’ın İpekyolu ilçesi sınırları içinde yer alır.
Van kedileri, bembeyaz tüyleri ve ikisi birbirinden farklı renkteki gözleri ile herkesin dikkatini çeken bir türdür. Van’ın simgesi haline gelmiş olan bu kediler, yaygın olarak biri mavi, biri kehribar rengindeki gözleriyle tanınsalar da iki gözü de mavi veya iki gözü de kehribar renginde gözlere sahip olan Van kedileri de vardır. Van kedileri, avcılık açısından üstün yeteneklere sahip olarak ön plana çıkar (siz bunu yaramaz ve oyuncu olmaları olarak algılayabilirsiniz :)). Sahiplerine sadık olan bu tür, yalnız yaşamayı sevmez ve sevgi ve ilgi isterler. Van kedilerinde %2 ila %5 oranında sağırlık görülebilmektedir. Bunların yanı sıra Van kedileriyle ilgili en önemli ayrıntı da suyu seven tek kedi türü olmalarıdır ki bu yönleriyle insanları şaşırtırlar. Van kedilerinin özellikleri 2006 yılında kayıt altına alınmış ve bu tür, milli ırk olarak tescil edilmiştir.
İnsanların ilgi gösterdiği bu kedi türünün neslini korumak, hasta olan kedilere bakım vermek ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından işletilen Van Kedisi Evi’ne dışarıdan ziyaretçi kabul edilmektedir. Ziyaretçiler, evin hem açık hem de kapalı alanlarındaki kedileri izleyip onlarla vakit geçirebiliyorlar. Yavru kediler aşılanmadan önce temasa izin verilmemekle birlikte kedi evindeki aşılanmış tüm kedileri beslemek, taramak ve sevmek mümkün oluyor. Burada yetiştirilen kediler ayrıca belirli dönemlerde sahiplendirilir.
Van Kedisi Evi, haftanın her günü sabah 09.00 – 12.00 ve 13.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.