Yunan mitolojisinde tümüyle kadın savaşçıların oluşturduğu bir ulus olarak nitelendirilen Amazonların öyküsüne birçoğumuz aşinayız. Daha iyi ok ve yay kullanmak adına bir memelerini kesen bu savaşçı ve anaerkil toplum, Heredot ve Apollon gibi birçok önemli tarihçiye göre Samsun’un doğusunda ve Ordu’nun sınırları içinde kalan Terme’de (eski ismiyle Temiskira) yaşarmış. Günümüzde Samsun’un turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarından biri olan Amisos Tepesi’nin yamacında da Amazon Adası olarak adlandırılan yapay bir ada bulunuyor. Burada Amazon Heykeli, yapay kayak pisti, piknik alanları ve restoranlar mevcut. Batı Park isimli bölgede bulunan Amazon Adası’nın içinde, bir de Amazon Köyü isimli yapay bir köy var. Bu köy de Amazonların balmumu heykellerine ve kabartmalarına, ayrıca gündelik hayatta kullandıkları düşünülen çeşitli eşyalara ev sahipliği yapıyor.
Amazon Köyü, On Dokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda kurulmuş. Yirmiyi aşkın balmumu heykeline ev sahipliği yapan yapay köy, aslında Amazonların yaşam tarzını kafasında canlandırmak isteyenler için ilginç ve keyifli bir keşif alanı. Köy yaklaşık iki buçuk dönümlük bir alanı kaplıyor ve burada Amazon kadınlarının gündelik hayatına dair bazı canlandırmaları da yakından inceleyebiliyorsunuz. Amazon heykelleri özel bir silikon madde kullanılarak tasarlanmış ve hem gözleri hem de saçları gerçek protezlerden oluşuyor. Bu sayede daha canlı ve etkileyici bir görünüm sunuyorlar.
Amazonlar her ne kadar özellikle Yunan mitolojisi için önem arz etse de, Samsun’un yöresel ve kültürel değerlerinde de önemli bir yere sahip. Mağaralardan çeşitli eşyalara kadar birçok farklı keşif alanı sunan bu yapay köyü siz de yolunuz Samsun’a düştüğünde ziyaret edebilirsiniz. Amazon Köyü’ne de ev sahipliği yapan Amazon Adası sosyalleşmek, spor yapmak ve bir şeyler atıştırmak için de keyifli bir adres.