Tarihçesi neredeyse insanlığın varoluşuna dek uzanan oyuncaklar, çağlar boyu hayatımızın önemli bir parçası oldu. Dünya genelinde yapılan çeşitli arkeolojik kazılarda ve çalışmalarda, tarihçesi M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan oyuncak kalıntılarına rastlandığını biliyoruz. Bu nedenle tarihe ve arkeolojiye meraklı olan kişiler için, oyuncaklar oldukça ilginç ve eğlenceli bir keşif alanı oluşturuyor. Ülkemiz sınırları içinde oyuncak tarihine ve gelişimine ilişkin bilgi alabileceğimiz en ideal noktalardan biri, İstanbul Kadıköy’de bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi. Sunay Akın tarafından kurulan bu müze 2005 yılından beri hizmete açık. Samsun’un Canik ilçesinde ise yine danışmanlığını Sunay Akın’ın üstlendiği ve Canik Belediyesi tarafından kurulan bir oyuncak müzesi daha bulunuyor.
Çalışmaları 2017 yılında başlayan ve 2018 yılının ilk ayında ziyaretçilerine kapılarını açan Canik Oyuncak Müzesi, yalnızca ilk beş ayında 50 bin ziyaretçi barajını geçmeyi başarmış. Bu müzede oyuncaklar geleneksel, yabancı, antik, yerli ve fabrikasyon olanlar olmak üzere beş farklı kategoriye ayrılıyor. Müzenin ev sahipliği yaptığı oyuncakların toplam sayısı bini aşmış durumda. Tarihi oyuncaklara ayrılan bölümü ziyaret ettiğinizde, burada karşınıza çıkan en eski oyuncak 18. yüzyıldan bu yana varlığını koruyan bir figür oluyor. Müzedeki en yeni oyuncak ise 1982 yılında yapılmış olan bir Barbie bebek.
Haftanın pazar ve pazartesi haricindeki tüm günlerinde ziyarete açık olan Canik Oyuncak Müzesi, yaklaşık 2 milyon TL’lik bir yatırım sonucunda kurulmuş. Müzeye girişler ücretsiz ama müze çatısı altında yapılan bazı etkinlikler ve atölyeler ücrete tabi olabiliyor. 2019 yılından beri, sergilenen oyuncakların yanında bulunan karekodu akıllı telefonunuza okutarak oyuncakların tarihçesine ilişkin sesli anlatımları dinleyebiliyorsunuz. Üstelik, bu bilgilendirmeler bizzat Sunay Akın tarafından seslendirilmiş.