Meyhaneler kent kültüründe bir asırı aşkın bir süredir çok önemli bir yere sahip. Bu tip işletmeler yalnızca yeme içme mekanları olarak değil, aynı zamanda sosyalleşmenin ve paylaşımın merkezleri olmaları sebebiyle de kent belleğinde çok önemli bir yer tutuyorlar. Dargeçit Meyhanesi de İzmir’in meyhane kültürü ve kent belleği dendiğinde akla ilk gelen mekanlardan biri. Konak ilçesine bağlı Kahramanlar semtinde bulunan işletme, 1950’li yıllardan beri küçücük bir mekanda, yalnızca altı masayla ve hep aynı noktada ziyaretçilerini ağırlıyor. Birçoğumuzun dedesinin ya da babasının 1970’li yıllarda iş çıkışı uğrayıp iki tek attığı mekanlar belki sizin de hatırınızdadır. İşte, Dargeçit Meyhanesi’nin kapısından içeri girdiğiniz anda bu nostaljiyi buram buram hissediyorsunuz. Keza meyhane hâlen çevre esnaf tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Dargeçit Meyhanesi yıllardır ne konumunu ne de hizmet ve lezzet kalitesini değiştirmiş. Kalitede bir düşüş olması da pek söz konusu değil. Çünkü 2024 yılı itibarıyla mekanın işletmecisi olan Mesut Ünal da zaten yaklaşık yirmi yıl önce burada garsonluk yaparak başlamış Dargeçit Meyhanesi ile olan tanışıklığına. Mutfağın yönetimini üstlenen Ahmet Cemil Büyükbayram 22 yaşından beri ve yaklaşık 35 yıldır görevini sürdürüyor. Mezeler 1988 yılından beri Ahmet Usta’ya emanet. Kısacası yalnızca mekan değil, işletmecisi ve çalışanları da çok tecrübeli. Mekanın duvarlarında eski müdavimlerin fotoğraflarını görebiliyor, burayı her ziyaret ettiğinizde aynı samimi ve nostaljik ortamla karşılaşabiliyorsunuz.
Dargeçit Meyhanesi’nin neden bu ismi aldığını merak edenler de olabilir. Çünkü burada meze dolabına dar bir geçitten geçerek ulaşıyorsunuz. Dargeçit Meyhanesi belirli bir gelir düzeyinin üstünde ya da altında ziyaretçileri ayrı tutmuyor. Aksine, bu mekanın her kesimden müşteriye açık olduğu ve böyle olması da gerektiği belirtiliyor. Eğer siz de eski usul meyhaneleri seviyorsanız Dargeçit Meyhanesi size çok keyifli bir atmosfer sunabilir.