İzmir’in Konak ilçesinin Anafartalar Caddesi ile 945 Sokak olarak da adlandırılan Osmanzade Yokuşu’nun birleştiği noktada yer alan Dönertaş Sebili, 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş bir yapı. İsmini, köşesinde yer alan sütunun dönen bir tasarıma sahip olmasından ötürü almış. Tek kubbeli ve kare planlı şekilde inşa edilen bu yapı, Türk rokoko ve barok üslubunun en etkileyici örneklerinden birini oluşturuyor. Dönertaş Sebili’nin mermer üstüne kabartma şeklinde işlenen süslemeleri, Lale Devri’nde kullanılan özgün bir tema olan buketli vazo ve meyveli kase tasvirleriyle dikkat çekiyor. Türk milletinin doğaya olan sevgisini simgeleyen bu süslemelerde; başta lale, yonca ve gül olmak üzere çok sayıda çiçek motifi kullanılmış.
Dönertaş Sebili’nin her iki cephesinde de külliye tasvirini yansıtan birer camii resmi yer alıyor. Tasvirlerde bir bayram, kutlama ya da kandil gününün resmedildiğini görmek mümkün. Çünkü kubbe ve minare alemlerinde ve şerefelerde bayraklar asılı olduğunu görüyoruz. Bu bayraklar, tasvir edilen günün coşkusunu simgeliyor. Ayrıca, yine bu tasvirlerde iki minare arasına kandiller de asılmış durumda. Bu nedenle tasvir edilen günlerin kandil günü olma olasılığı artıyor.
İzmir çeşme mimarisinin en güzel ve etkileyici örneklerinden birini oluşturan Dönertaş Sebili’nin iki cephesinde de göz alıcı hat sanatı örnekleriyle bezeli kitabeler mevcut. Kitabelerdeki yazılar iri harflerle kaleme alındığı için günümüzde de hâlen kolayca okunabiliyor. Eğer yolunuz Kemeraltı dolaylarına düşerse Dönertaş Sebili’ni de incelemeyi unutmayın.