Trabzon Bedesten Çarşısı, şehrin tarihini yansıtan değerli mimari yapılarından bir tanesidir. Çarşı, Trabzon şehir merkezine 300–400 metre mesafede bulunur ve sahile inilen bölümünde yer alır. Ulaşım yönünden kolay bir konumda bulunan çarşının içerisinde yöresel eşyalar ve malzemeler satan esnaflar ve mimari yapıya göre otantik bir şekilde restore edilen bir kafeterya bulunmaktadır. Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup değerli ticari malların satılması için yapılmış, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.
Trabzon Bedesten Çarşısı’nın 15. yüzyılda tamamlandığı tahmin edilse de tarihi geçmişi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı tarihi kaynaklarda Ceneviz yapımı olduğu ve 11. yüzyılda yapıldığı, 15. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisi dokunuşlarıyla son halini aldığı rivayetleri de bulunmaktadır.Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynaklarında yapının 15. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti tarafından yapıldığı bilgisi bulunur.
Trabzon Bedesten Çarşısı, ülkemizde yer alan bedestenler arasında tek kubbeli olan tek emsal yapıdır. Yirmi sekiz cm’lik düzenli taşlar kullanılarak kare olarak inşa edilmiştir. Dört kenarında da birer kapıya sahip olan bu yapı, her yönden gelen ziyaretçilerin girişi için kolaylık sağlar. Dört tane fil ayağı üzerine oturtulmuş olması, yapıya mimari açıdan ayrı bir estetik hava kazandırmıştır. Trabzon gezilerinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken destinasyonlardan bir tanesidir ve içerisinde satışa sunulan otantik nesneler mükemmel hediye opsiyonları oluşturmaktadır.