Trabzon Kalesi’nin tarihi, en eski surlar baz alındığı zaman M.Ö 4. yüzyıl Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Kale Trabzon il merkezinde, Ortahisar Mevkii’nde bulunmaktadır. Trabzon Kalesi’nin surları Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere dört ana bölüme ayrılmıştır. Konum olarak Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kayaların üzerine inşa edilmiştir. Kalenin en eski bölümü geometrik olarak yamuğa benzemektedir. Bir rivayete göre Trabzon adının bu trapez (trapezius) yamuk şeklinden geldiği düşünülmektedir.
Trabzon’da bulunan eserler arasında geçmişten günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında Trabzon Kalesi gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin gerisindeki tepelere kadar uzanan ve tüm şehre hakim bir yapısı vardır. İç kalenin koruyucusu niteliğinde olan Yukarı Hisar, aynı zamanda akropol olarak kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda ilk kalenin milattan önce 2000’de yapıldığı söylenmekte ve hipodrom kalıntıları, kule, hamam ve saray gibi yapıların burada olduğundan söz edilmektedir.
Trabzon'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesinden sonra denizden gelebilecek saldırılara karşı eski kale kalıntıları ile tekrar inşaa ettirilmiştir. Aşağı Hisar’da bulunan bir kitabede Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı belirtilmiş ve ayrıca sultanın tuğrası da burada mevcut olduğu bildirilmiştir. Günümüze kadar korunan surları ile şehrin korunmuş tarihi yapılarından biri olan kalenin etrafında yapılan düzenlemeler oldukça güzel bir manzara sunmaktadır. Kalenin içine veya kale surlarına çıkmak ücretsizdir. Binlerce yıllık tarihi içerisinde barındıran surların kalıntılarında fotoğraf çekilebilmektedir.