Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Vazelon Manastırı’nın milattan sonra 270-317 yılları arasında yapıldığı rivayet ediliyor. İncil’de geçen Vaftizci Yahya Peygamber’e ithaf edilmiş olan manastırın tarihteki ilk adı ise Zouvalo ve bir diğerinin de Vazelonas olduğu biliniyor. Trabzon şehir merkezinden yaklaşık 40 km güneyde bulunan Vazelon Manastırı, toplam dört kattan meydana geliyor. Kıyamet Günü, Cennet ve Cehennem tasvirlerinin olduğu freskleri ile kendine hayran bırakan manastır, Maçka ilçe merkezinden ise on beş km uzaklıkta bulunuyor.
Maçka Gümüşhane yolu üzerinde yer alan Vazelon Manastırı’na ulaşmak için belirli bir yerden sonra aracınızı yolun kenarına bırakıp 150 metre kadar patikadan yürümenizi gerektiriyor. Yol köyden itibaren stabilize bir yol şeklinde ilerliyor. Oldukça heybetli, dev bir kayanın önüne inşa edilen manastırın uzun yıllar içinde tahrip edildiği biliniyor. Günümüze yalnızca ön cephesi ayakta duruyor.
Bir şapelden ve öğrenci odalarından oluşan manastır toplamda üç katlıdır. 525-565 yılları arasında Jüstinyen tarafından tamir ettirildiği kayıtlarda geçiyor. Sonrasında 644 yılının şubat ayında hücreler tamamen tamir ettirilip kütüphanesi zenginleştirilmiş. 702 yılı ile onu izleyen yıllarda da esaslı bir şekilde restore edilmiş. Vazelon Manastırı 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Maçka’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında etkili olmuş. Vazelon Manastırı zamanında yörede bulunan manastırların en yetkilisi ve en zengini durumundaymış. Manastırı gezerken o yıllarda nasıl yapıldığı konusunda kafanızda birçok soru işareti oluşacak ve heybeti ile sizleri büyüleyecek.