Bugüne dek nice filmin ve dizinin çekimlerine de ev sahipliği yapmış olan Gaziantep sokaklarının hakikaten farklı ve çok etkileyici bir ruhu var. Bazıları birkaç asır öncesinden beri varlığını koruyan tarihi taş yapılarla bezeli olan bu sokaklarda gezerken, kendinizi zamanda yolculuk yapmış gibi hissedebiliyorsunuz. Söz konusu atmosferi en iyi yaşayabileceğiniz adreslerden biri de Şahinbey ilçesine bağlı Bey Mahallesi. Bu tarihi mahalleyi özel kılan birçok sebep var. Dilerseniz, her birini kısaca sıralayalım.
Bey Mahallesi’nin en önemli özelliklerinden biri, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesinde nüfusa resmi olarak kayıtlı olduğu mahalle olması. Elbette kendisinin aslen Selanik doğumlu olduğunu biliyoruz, fakat kimlik belgesinde kaydı bu şekilde düzenlenmiş. Bu sayede bu tarihi mahalle, Gaziantep Atatürk Anı Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra; mahalle sınırları içinde Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Ali İhsan Göğüs Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi ve Hasan Süzer Etnografya Müzesi de yer alıyor. Hasan Süzer Etnografya Müzesi 2024 yılı itibarıyla teşhir ve tanzim çalışmaları sebebiyle uzun süredir ziyarete kapalı. Fakat siz bu yazıyı okurken yeniden ziyaretçilerine kapılarını açmış olabilir.
Aslında Bey Mahallesi uzun yıllar boyunca bakımsız halde kalmış, kendi kaderine terk edilmişti. Fakat 2007 yılında Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından başlatılan sokak sağlıklaştırma projesi sayesinde yeniden turizme kazandırıldı. Bey Mahallesi’nde her biri kentin birkaç asırlık tarihine tanıklık etmiş, 1500’lü yıllardan kalma taş evler yer alıyor. 20. yüzyıla kadar Müslüman ve Ermeni nüfusun bir arada yaşadığı mahalle, Ermeni kilisesi olarak inşa edilmiş ve 1980’li yılların ilk yarısında camiye dönüştürülmüş olan Kurtuluş Camii’ye de oldukça yakın.