İzmir’in Konak ilçesine bağlı bir tepede bulunan ve bu alana da ismini veren Kadifekale, İzmir Körfezi manzarasına hakim tarihi bir yapı. M.Ö. 3. yüzyılda Büyük İskender tarafından inşa ettirilen bu kalenin mimarının Büyük İskender’in generallerinden biri olan Lysimachos olduğu biliniyor. Deniz seviyesinden 186 metre yükseğe kurulmuş olan Kadifekale’nin günümüzde doğu ve güney taraflarındaki duvarları tümüyle yıkılmış durumda. Kuzey duvarları ve beş kulesi ise hâlen ayakta. Kulelerin yüksekliği 20-35 metre arasında değişiklik gösteriyor. Kadifekale’nin yayıldığı alanın toplam yüzölçümü ise altı kilometrekareye kadar uzanıyor.
Antik çağlarda Pagos olarak adlandırılan Kadifekale’nin bugünkü ismini alması, Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda kale için kaleme almış olduğu hikaye sebebiyle gerçekleşmiş. Bu hikayede bu bölgeye Kraliçe Kaydafe’nin hükmettiği yazılıymış. Kadifekale’nin bir diğer önemli özelliği, antik çağlarda İzmir’in Smyrna dışında yeniden kurulduğu bir alan olması. Rivayete göre Kadifekale’de yaşayan Amazon kadınları dağdan indikten sonra hakimiyetlerini uzun zaman boyunca burada devam ettirmiş. Günümüzde Kadifekale’nin içinde Bizans döneminden kalmış olan büyük bir sarnıcın ve mescitin kalıntıları da yer alıyor.
Kadifekale’nin tarihçesiyle ilgili bilgi edinmemizi sağlayan arkeolojik bulgular hâlen oldukça kısıtlı. Ancak kazı çalışmalarında elde edilen seramik örnekleri, kalenin bulunduğu tepedeki ilk iskan izlerinin M.Ö. 6. yüzyıla tarihlendiğini gösteriyor. Söz konusu seramiklerin Perslere ait olduğu tahmin ediliyor. Kadifekale’nin turistik açıdan canlandırılabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar hâlen sürdürülüyor.