Kızılırmak Nehri, toplam 1355 kilometre civarındaki uzunluğu ile Türkiye topraklarından doğan ve yine Türkiye topraklarından denize dökülen en büyük akarsu unvanını elinde tutuyor. Kızılırmak İç Anadolu’dan başlayıp Karadeniz Bölgesi’ni de içine alan devasa bir alanı etkisi altına alıyor ve bu bölgeyi suları ile besliyor. Kızılırmak bu sebeple Türkiye’nin en önemli sulak alanları arasında yer alıyor. Kızılırmak ismini su kaynağını aldığı Kızıldağ’ın kırmızı toprak yapısından alıyor. Kızıldağ’ın kırmızı toprakları su ile birlikte nehir boyunca taşındığı için Kızılırmak kumlu – killi ve kırmızımsı bir görünüşe sahip.
Kızılırmak Sivas’ın İmranlı ilçesi Kuz köyü sınırlarında bulunan Kızıldağ eteklerinden akan kaynak sularından köken alıyor. Sivas dışında Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak Nehri, Samsun’un Bafra ilçesindeki körfezden Karadeniz’e dökülüyor. Kızılırmak Nehri 56.000 hektarlık deltası ile Türkiye’nin en önemli doğa alanlarının başında geliyor. Bu deltada 300’den fazla kuş türü ve binlerce bitki türü yaşamını sürdürüyor. Kızılırmak 75.000 km2 havza alanı ile Türkiye’nin en büyük alana sahip akarsuyu konumunda bulunuyor. Türkiye’nin dev akarsuyu üzerinde 12 adet hidroelektrik santrali bulunuyor.
Kızılırmak Nehri bugün olduğu gibi geçmişte de Anadolu insanının su kaynağı olma özelliğini koruyor. Nehir aynı zamanda geçtiği tüm bölgelerdeki canlılığın devamını sağlayan en önemli unsur olmaya devam ediyor. Tarımsal sulamada da kullanılan Kızılırmak Nehri bölge halkının hatta tüm Türkiye’nin gıda ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılanmasına büyük katkı sağlıyor.