Her şehir ve ilçe kendi tarihi içinde birçok farklı sebepten önem arz eden, onlarca ya da yüzlerce yıldır varlığını koruyabilmiş kıymetli eserlere ve yapılara ev sahipliği yapıyor. Samsun’un Bafra ilçesindeki en önemli tarihi yapılardan biri de Çetinkaya Köprüsü. Cumhuriyet tarihinde Bafra’da inşa edilmiş ilk ve en önemli eserlerden biri olan Çetinkaya Köprüsü, Kızılırmak’ın bir yakasından diğerine geçişi sağlamakla görevli. Burada geçişler, 1937 yılı öncesinde yaklaşık 650 metre uzunluğunda ve ahşaptan inşa edilmiş bir köprüyle sağlanıyormuş. Bu köprü kalın kalaslar üzerine oturtulmuş ve son derece basit/ilkel tekniklerle yapılmış. Dolayısıyla aslında üzerinden geçen herkes için de önemli bir risk faktörü oluşturuyormuş. Bu riskin farkında olan dönemin belediye başkanı Zihni Lokman Bey, buraya yeni ve betondan bir köprü yaptırmak için harekete geçmiş. Bu sayede 1937 yılının sonlarına doğru, Çetinkaya Köprüsü büyük bir törenle hizmete açılmış.
İsmi dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya’ya ithafen konulan Çetinkaya Köprüsü, kendi döneminin en ustalıklı ve etkileyici eserleri arasında. Toplamda yedi kemeri bulunan yapının uzunluğu 250 metreye ulaşıyor. Her düşeyde dokuzar taşıyıcısı mevcut. Köprünün beton parke taşıyla kaplanmış zemini üç kirişle bağlanmış. Ayaklar ise düzgün kesme taş kaplı. Çetinkaya Köprüsü yalnızca kent belleğinde önemli bir yere sahip olduğu için değil, aynı zamanda neredeyse bir asır boyunca nice anıya tanıklık ettiği için de kıymetli bir eser.
Akşam saatlerinde kapsamlı bir ışıklandırmayla aydınlatılan Çetinkaya Köprüsü, günümüzde yolu Samsun’un Bafra ilçesine düşenlerin mutlaka görmesini tavsiye ettiğimiz bir yapı. Eğer siz de Samsun’da farklı duraklar keşfetmeyi düşünüyorsanız Çetinkaya Köprüsü’nden geçebilir ya da onu uzaktan inceleyebilirsiniz.