İzmir’in Konak ilçesindeki Milli Kütüphane Caddesi üzerinde yer alan ve İzmir Milli Kütüphane’yle bitişik bir konuma sahip olan Elhamra Sineması, aslında İzmir Milli Kütüphane’ye gelir sağlayabilmek amacıyla kurulmuş bir yapı. Tıpkı İzmir Milli Kütüphane gibi, mimar Tahsin Sermet’in imzasını taşıyan sinema binası; neo-klasik Türk mimarisinin en göz alıcı örneklerinden birini oluşturuyor. 1926 yılında 840 kişi kapasiteyle ve 120 metrekareyi kaplayan sahnesiyle ziyaretçilerine kapılarını açan Elhamra Sineması’nın döneminin en keyifli ve konforlu sinemalarından biri olduğu biliniyor. Mustafa Kemal Atatürk’ü de dört kez konuk etmiş olan bu tarihi sinema, aynı zamanda Atatürk’e İzmir’de düzenlenen suikast girişimi sonrası yargılanan sanıklar için kurulan İstiklal Mahkemesi’ne de sahne olmuş.
Açıldığı ilk yıllarda İpekçi Kardeşler tarafından işletilen Elhamra Sineması, senelerce birbirinden kaliteli filmlerin gösterimlerine ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapmış. Ayrıca, bu yapının içinde çok sayıda yerli ve yabancı sanatçının konserleri de düzenlenmiş. 1978 yılına gelindiğinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema binasını kiralayarak restorasyondan geçirmiş. Ardından, bina İzmir Devlet Opera ve Balesi sahnesi olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde de hâlen bu işlevini sürdürüyor.
Dış cephesinde Milli Kütüphane binasıyla kusursuz bir uyum yakalayan Elhamra Sineması’nın pencere altlarında kare formunda çini panolar bulunuyor. Yapının içi ise son derece egzotik ve etkileyici bir atmosfere sahip. Şark tipi avizeler ve kandiller, binaya eşsiz bir hava katıyor. Ayrıca, sinema salonunun duvarları Naci Kalmukoğlu’nun imzasını taşıyan fresk panolarala süsleniyor. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin temsillerini izlemek ya da yalnızca bu görkemli binayı daha yakından incelemek isterseniz siz de rotanızı tarihi Elhamra Sineması’na çevirebilirsiniz.