Ziyarete açıldığı 2011 yılında dünyanın en büyük mozaik müzesi olma unvanını taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi, ünü uluslararası çapta yayılmış bir müze. Üç yıl boyunca bu unvanı korumuştu ama 2014 yılında açılan Hatay Arkeoloji Müzesi birincilik unvanını alarak zirveye yerleşti. O günden bu yana, dünyanın en büyük iki mozaik müzesi de ülkemiz sınırları içinde yer alıyor. Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, yalnızca ziyarete açıldığı ilk günde bile üç bini aşkın ziyaretçi ağırlamasıyla ne kadar yoğun ilgi gördüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
Zeugma Mozaik Müzesi, yine Gaziantep sınırları içinde bulunan ve çağın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak nitelendirilen Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan eserlere ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 2500 metrekarelik bir alanı kaplayan mozaikler içinde en ünlüsü M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Maenad, daha yaygın bilinen ismiyle Çingene Kızı Mozaiği. Mozaiklerin yanı sıra; Zeugma Mozaik Müzesi’nde Roma Dönemi’nden günümüze ulaşan sütunları, heykelleri ve çeşmeleri de görebiliyorsunuz. Örneğin, Savaş Tanrısı Ares’in heykeli müzenin en çok ilgi çeken eserlerinden biri.
Müzenin ev sahipliği yaptığı ünlü mozaiklerden bir diğeri de Okeanos ve Tethys Mozaiği. M.S. 2. ve 3. yüzyıllara tarihlenen bu mozaik de Erken Roma İmparatorluk Dönemi’nin önemli eserlerinden. Okeanos Villası’ndaki sığ havuzun taban mozaiğini oluşturuyor. Arkatos ve Euphrosine Mozaiği, Akhilleus Mozaiği ve Europhe’nin Kaçırılış Mozaiği de ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başarıyor.
Hem sergi alanlarının büyüklüğü ve mimarisi hem de teknolojik açıdan donanımı ile dünyanın önde gelen müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, çok şükür ki 2023 yılında yaşadığımız deprem felaketini hasarsız atlatmayı başardı. Haftanın her günü ziyarete açık ve MüzeKart ile de giriş yapılabiliyor.