Farsça kökenli bir kelime olan bedesten, içinde genellikle silah, mücevher, baharat ve kumaş gibi ürünlerin satışının yapıldığı, üzeri örtülü çarşı anlamına geliyor. Gaziantep’te geçmişte her biri aktif olarak kullanılan beş farklı bedesten bulunuyormuş. Günümüzde ise bunlardan yalnızca ikisi, Hüseyin Paşa Bedesteni ve Kemikli Bedesten’de ticari faaliyetler devam ediyor. Resmi ismi Hüseyin Paşa Bedesteni olan tarihi çarşı, uzun yıllardır halk arasında Zincirli Bedesten ismiyle anılıyor. 1718 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi yapının güney kapısında, Kusuri’nin kaleme aldığı dört mısralık bir kitabe de yer alıyor.
Ülkemizde diğer birçok tarihi bedesten gibi, Zincirli Bedesten de uzun yıllardan beri kentin alışveriş hayatının nabzını ölçen, ticaret ve sosyal yaşam açısından çok önemli bir rol oynayan bir merkez olmuş. Aslında bedestenin vakfiyesinde 80 farklı dükkana ev sahipliği yaptığından bahsediliyor, fakat günümüzde Zincirli Bedesten’de 73 adet dükkan var. Yıllar önce Zincirli Bedesten’in üzerine bir kat daha çıkılmış ve bu kata da adliye kurulmuş. Fakat 1957 yılında çıkan yangında üst kat tamamen harap hale gelmiş. Bundan uzun yıllar sonra, 2008’de, Vakıflar Bölge Müdürlüğü Zincirli Bedesten’i kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirmiş. Bu tarihten bu yana da hem ticari hem de turistik açıdan ilgi görmeye devam ediyor.
L şeklinde inşa edilen Zincirli Bedesten’de ağırlıklı olarak yöresel ürünler, hediyelik eşyalar ve benzeri objeler satan dükkanlara rastlıyoruz. 1988 yılında kasap çarşısı olarak kullanıldığı bilinen yapı, artık yalnızca turistik amaçla hizmet veriyor. Gaziantep gastronomi turlarının da uğrak noktası olan Zincirli Bedesten’e adım attığınız anda kendinizi zamanda keyifli bir yolculuğa çıkmış gibi hissedebiliyorsunuz. Eğer siz de tarihi yapıları görmeyi seviyorsanız, Zincirli Bedesten’i ziyaret edebilirsiniz.