Artos Dağı (aynı zamanda Çadır Dağı adıyla bilinir), Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içinde yer alır. 3557 metre rakımlı Artos Dağı, görünümü dolayısıyla Çadır Dağı olarak da anılmaktadır. Güneydoğu Torosların devamı olan dağda zengin kükürt yatakları bulunur.
Yanlış avlanma dolayısıyla günümüzde çok çeşitli hayvan görülmeyen dağ, barındırdığı kelebek popülasyonuyla ilgi çekmektedir. Neredeyse 200 farklı türde kelebeğin görülebildiği bu eski yanardağ, botanikçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Artos Dağı, botanikçilerin yanı sıra tırmanış tutkunları arasında da popüler bir mekândır.
Buranın bir diğer önemli özelliği ise rüzgârın kuvveti sayesinde günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen bir yamaç paraşütü destinasyonu haline gelmiş olmasıdır. Mevsim fark etmeksizin, yağış ve sert rüzgâr görülmediği sürece burada yamaç paraşütü yapılabilmektedir. Van Gölü manzaralı bir uçuş yapmak isterseniz yamaç paraşütü için Artos Dağı’nı tercih edebilirsiniz. Artos Dağı, Van’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alan Akdamar Adası’nı tam karşıdan görür ki bu da buradan yapılacak yamaç paraşütü etkinliklerinde adayı da semadan görebileceğiniz anlamına geliyor. Yalnızca tırmanış yapmayı düşünürseniz de bir yanda sizi muazzam manzaralar bekliyor olacak.